certificeringer
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aeneas massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet.
vores certificeringer
Hos ELSK er vi certificeret således:
- B-corp certificeret.
- Svanemærket certificeret.
- RWS-certificeret.
- GOTS certificeret.
Derudover har vi følgende principper:
- Al vores uld skal være mulesing-fri.
- Alle genanvendte materialer er GRS certificeret.
- 1% For The Planet Member.
- Derudover har vores leverandører også en række certificeringer.
En forklaring på ovenstående certificeringer kommer herunder.
b-corp certificering
En bekræftelse på, at vi tager vores ansvar alvorligt.
B-corp er en global standard for virksomheder, der opfylder høje krav til social og miljømæssig ansvarlighed, gennemsigtighed og lovgivning. Det er en af de mest anerkendte og respekterede certificeringer, der findes, og den er designet til at vise, at en virksomhed ikke kun fokuserer på profit, men også på at skabe positiv værdi for mennesker og planeten. For at blive B-corp certificeret skal en virksomhed opnå en score på mindst 80 point ud af 200, og certificeringen kræver også en forpligtelse til at forbedre sig over tid. Det er ikke en engangsopgave - virksomheder skal re-certificeres hvert tredje år og vise, at de arbejder aktivt med at forbedre deres ansvarlighed.
Hos ELSK handler det ikke bare om at lave tøj - det handler om at lave tøj, der giver mening. B-corp er for os en bekræftelse på, at vi tager vores ansvar alvorligt. For os er det afgørende, at vi ikke kun fokuserer på miljøet, men også på, hvordan vi behandler vores medarbejdere, vores kunder og de lokalsamfund, vi er en del af.
For os betyder B-corp certificeringen, at vi kan stå endnu stærkere ved vores løfte om at skabe tøj, der ikke kun er godt for dig, men også for planeten og de mennesker, der er involveret i produktionen. Certificeringen er en garanti for vores kunder og samarbejdspartnere, at vi lever op til de løfter, som vi giver. Desuden kræver B-corp at vi hele tiden arbejder på at forbedre os.
1% for the planet
Vores egen jord-skat.
1% For The Planet er en global bevægelse og certificering, der blev startet af Yvon Chouinard og Craig Mathews. Formålet med initiativet er at engagere virksomheder i at give tilbage til miljøet ved at donere 1% af deres årlige omsætning til non-profit organisationer, der arbejder for at beskytte og bevare naturen.
Hos ELSK er vores forbindelse til naturen ikke bare noget, vi taler om – det er dybt indlejret i vores DNA. Vi stammer fra Thy, hvor naturen spiller en central rolle i både vores liv og vores virksomhed. Vi er afhængige af naturen, ikke kun som inspiration til vores designs, men også som et sted, hvor vi finder ro og balance.
1% for the Planet er en direkte og håndgribelig måde for os at sikre, at vi bidrager til den beskyttelse, som naturen har brug for.
En anden detalje ved 1% for the Planet er, at donationen er baseret på vores omsætning og ikke vores profit. Det betyder, at vi forpligter os til at give tilbage, uanset hvordan året går økonomisk. Som en del af 1% for the Planet har vi mulighed for at vælge de non-profit organisationer, vi ønsker at støtte. Det betyder, at vi kan sikre os, at vores donationer går til projekter og initiativer, der flugter med vores værdier og vores mission. Ved at være en del af 1% for the Planet indgår vi i et globalt fællesskab af virksomheder, der alle deler en fælles mission om at beskytte planeten.
mulesing-fri uld
Alt vores uld er mulesing fri.
Mulesing er en smertefuld og kontroversiel praksis, der anvendes inden for fåreavl. Det er en procedure, hvor huden omkring halen på fåret skæres væk uden bedøvelse for at forhindre angreb af fluelarver. Det er et alvorligt problem i varme og fugtige områder, hvor fluer kan lægge æg i fårets hudfolder, hvilket kan føre til infektioner og i værste fald døden for fåret. Mulesing anses som en løsning på dette problem, men det medfører betydelig smerte og stress for dyret. Selvom mulesing udføres for at beskytte fårene, er det en meget invasiv procedure, der ofte gøres uden bedøvelse. Dette fører til store smerter og lidelse for fårene, og derfor er mulesing blevet stærkt kritiseret af dyrevelfærdsorganisationer verden over.
Hos ELSK handler vores tilgang til produktion om respekt – respekt for naturen, for de ressourcer, vi bruger, og for de dyr, der er en del af vores forsyningskæde. Vi mener, at det er muligt at producere uld af høj kvalitet uden at påføre unødvendig smerte og lidelse på dyrene. Derfor har vi truffet et bevidst valg om kun at bruge mulesing-fri uld i vores produkter. Når du køber tøj fra ELSK, kan du være sikker på, at det uld, vi bruger, er produceret med respekt for dyrene. At vælge mulesing-fri uld betyder, at du aktivt støtter en mere ansvarlig og dyrevenlig produktionsmetode. Det er en måde at sikre, at mode ikke kun handler om udseende, men også om etik og ansvarlighed.
RWS certificering
Sikrer ansvarligt fremstillet uld med fuld sporbarhed.
RWS (Responsible Wool Standard) er en international certificering, der sikrer, at uld kommer fra farme, hvor fårene behandles med respekt og i overensstemmelse med høje dyrevelfærdsstandarder. Derudover garanterer RWS, at farmene følger miljømæssige standarder, der beskytter og genopretter naturressourcerne omkring dem. Certificeringen dækker hele forsyningskæden fra farmen til det færdige produkt og sørger for sporbarhed, så du som forbruger ved, at ulden i dit tøj lever op til de strengeste krav om ansvarlighed.
Hos ELSK handler vores tilgang til produktion om respekt for naturen og de ressourcer, vi bruger. Vi vælger RWS-certificeret uld, fordi det sikrer, at vores uldprodukter ikke blot er af høj kvalitet, men også er produceret på en måde, der er ansvarlig over for både dyrene og miljøet. Dyrevelfærd er en grundlæggende værdi hos ELSK. Vi mener, at de dyr, der leverer materialer til vores tøj, skal behandles med respekt og omsorg. Ved at vælge RWS-certificeret uld kan vi sikre, at fårene ikke udsættes for unødig lidelse, og at de lever under humane forhold. RWS-certificeringen handler ikke kun om ansvarlighed – det handler også om at sikre, at den uld, vi bruger, er af højeste kvalitet. Ved at vælge RWS-certificerede materialer sikrer vi, at vores uld kommer fra sunde og velplejede får, hvilket resulterer i blødere, stærkere og mere holdbar uld.
gots certificering
En af de mest anerkendte certificeringer for økologisk tekstiler.
GOTS - Global Organic Textile Standard, sætter strenge krav til hele forsyningskæden, fra dyrkning af økologiske fibre til fremstilling, forarbejdning, pakning og distribution. GOTS sikrer ikke kun, at tekstiler er fremstillet af økologiske materialer, men også at produktionen lever op til høje miljømæssige og sociale standarder.
GOTS-certificerede tekstiler skal indeholde mindst 70% økologiske fibre. Derudover skal der bruges økologisk landbrug, hvor ingen kemiske pesticider, insekticider eller GMO’er er tilladt. GOTS stiller strenge krav til, hvordan tekstiler forarbejdes, herunder brug af vand og energi, affaldshåndtering og behandling af spildevand. Der må ikke anvendes farlige kemikalier i produktionen, og der er krav om at reducere forurening og ressourcetræk i hele forsyningskæden.
GOTS-certificeringen giver os den nødvendige sikkerhed og gennemsigtighed i vores forsyningskæde, og sikrer, at vi lever op til de højeste standarder for både miljø og social ansvarlighed.
GOTS sikrer, at de materialer, vi bruger i vores tekstiler, er økologisk dyrket. Det betyder, at bomulden og andre fibre i vores produkter er dyrket uden brug af skadelige pesticider og kunstgødning, hvilket er godt for både jorden, vandmiljøet og de mennesker, der arbejder i landbruget. GOTS-certificeringen sikrer, at vores produkter er fremstillet med respekt for arbejdstagernes rettigheder og velfærd.
GRS-certificering
Vores genanvendte materialer er GRS-certificeret.
GRS (Global Recycled Standard) er en international certificering, der sikrer, at produkter indeholder genanvendte materialer og samtidig opfylder strenge sociale, miljømæssige og kemiske krav gennem hele produktionskæden. Certificeringen kontrollerer hele processen, fra kilden til det genanvendte materiale til det færdige produkt, og sikrer, at der er gennemsigtighed og ansvarlighed i hele produktionsforløbet.
Hos ELSK bruger vi GRS-certificerede materialer, fordi vi ønsker at reducere vores miljøaftryk og støtte en mere ansvarlig produktionsmetode. Ved at vælge genanvendte materialer mindsker vi behovet for jomfruelige ressourcer, hvilket hjælper med at bevare naturressourcer og reducere affald. GRS-certificeringen sikrer samtidig, at produktionen foregår under ordentlige sociale og miljømæssige forhold, hvilket er i tråd med vores værdier. Det er vores måde at tage ansvar på og skabe produkter, der ikke kun ser godt ud, men også gør en forskel.
svanemærket
Et tillidsvækkende kvalitetsstempel.
Svanemærket er et af de mest anerkendte og strengeste miljømærker i Skandinavien, der siden 1989 har arbejdet for at fremme bæredygtig produktion og forbrug. Det er en officiel miljøcertificering, der dækker en lang række produktkategorier, herunder tekstiler. Svanemærket har til formål at reducere miljøpåvirkningen fra produktion og forbrug ved at stille skrappe krav til hele produktets livscyklus – fra råmaterialer til produktion, brug og affaldshåndtering. Det betyder, at produkter, der bærer Svanemærket, lever op til strenge miljøkrav samt krav til sundhed og kvalitet.
Hos ELSK er ansvarlighed og kvalitet med i alt, hvad vi gør. Vi tror på, at tøj ikke kun skal se godt ud – det skal også være godt for planeten og for de mennesker, der bærer det. Ved at bruge Svanemærket på vores t-shirts i brushed-kvalitet kan vi dokumentere, at vores produkter lever op til nogle af de strengeste miljø- og sundhedskrav, der findes.
Svanemærket garanterer, at vores t-shirts er produceret under miljøvenlige forhold med minimal brug af vand, energi og skadelige kemikalier. Svanemærket sikrer, at vores t-shirts er fri for skadelige kemikalier, hvilket ikke kun beskytter dem, der bærer tøjet, men også de mennesker, der arbejder i produktionen.
vores syn på certificeringer
Hos ELSK ser vi certificeringer som meget mere end bare et stempel eller et mærkat på vores tøj.
Certificeringer er en forpligtelse til løbende at forbedre vores måde at arbejde på. Det er ikke bare et spørgsmål om at opnå en certificering én gang og så hvile på laurbærrene – det kræver en konstant indsats at opretholde de høje standarder, der er forbundet med de certificeringer, vi vælger. Det betyder også, at vi hele tiden skal stille os selv spørgsmålet: Kan vi gøre det endnu bedre?
At få en certificering er en omfattende proces, der involverer både tid og penge. Vi skal dokumentere vores praksisser, sikre os, at vores leverandører også lever op til kravene, og sørge for, at vi hele tiden overholder de kriterier, der stilles. Og det stopper ikke, når vi har fået certificeringen – mange certificeringer kræver årlige audits eller opfølgninger for at sikre, at vi stadig lever op til standarderne.
Men for os er certificeringerne ikke en byrde – de er en investering i tillid og troværdighed. Når vi siger, at vi laver ansvarligt tøj, er det vigtigt for os, at vores kunder ved, at vi virkelig mener det. Certificeringerne er vores måde at dokumentere, at vi gør, hvad vi siger, og de fungerer som en sikkerhed for dig som kunde. De viser, at vi har taget aktive skridt for at skabe tøj, der er bedre for planeten og for de mennesker, der arbejder i produktionen.
Fremtidige certificeringsmål
Vi arbejder hen imod ROA/ROC.
Når vi begynder at arbejde mere ind i certificeringer som ROA (Regenerative Organic Agriculture) og ROC (Regenerative Organic Certified), handler det om at tage vores ansvar et skridt videre. Traditionel bæredygtighed fokuserer på at minimere de negative konsekvenser af produktionen, men regenerativt landbrug går langt ud over dette – det handler om at skabe en positiv indvirkning på jorden. Regenerativt landbrug er en tilgang, der ikke bare undgår at skade miljøet, men aktivt arbejder på at genoprette jordens sundhed, biodiversiteten og økosystemerne. Det betyder, at jorden bliver mere frugtbar over tid, hvilket kan hjælpe med at binde mere CO2, forbedre vandkvaliteten og skabe et rigere dyre- og planteliv. Kort sagt, det gør jorden bedre og stærkere for fremtiden.
I modeindustrien er vi nødt til at tage fat på de enorme udfordringer, som vores produktion skaber for planeten. Bomuldsproduktion, uld og andre naturlige fibre kan have en stor miljøpåvirkning, hvis de dyrkes på konventionel vis med pesticider og udpining af jorden. Ved at støtte regenerativt landbrug gennem certificeringer som ROA og ROC, kan vi være med til at vende denne udvikling. Vi ønsker ikke bare at reducere skaden, men at være en del af løsningen – at bidrage til at forbedre de økosystemer, vi er afhængige af.
Certificeringer du måske ofte ser
… Men som vi faktisk har fravalgt - og hvorfor?
OEKO-TEX certificering
Hvorfor ønsker vi ikke denne certificering?
OEKO-TEX er en international certificering, der har til formål at sikre, at tekstiler er fri for skadelige kemikalier og stoffer, der kan være farlige for forbrugernes sundhed. Den mest almindelige version af OEKO-TEX-certificeringen er STANDARD 100 by OEKO-TEX, som tester produkter for mere end 100 forskellige skadelige stoffer som pesticider, tungmetaller og farvestoffer. Det sikrer, at tekstilprodukterne er sikre at bære og anvende, hvilket gør OEKO-TEX-certificeringen meget udbredt i tekstilindustrien.
Hos ELSK går vi skridtet videre i vores ansvarlighed og søger certificeringer, der tager højde for både miljøet og de mennesker, der er involveret i produktionen. OEKO-TEX fokuserer primært på forbrugerens sikkerhed og ikke på de bredere miljømæssige og sociale forhold i produktionen. Vi ønsker certificeringer, der dækker hele forsyningskæden og sikrer, at både arbejdsforhold og miljømæssige påvirkninger bliver behandlet med samme strenge standarder som produktets sikkerhed. Derfor vælger vi i stedet certificeringer som GOTS og RWS, der stiller højere krav til både miljømæssig bæredygtighed og sociale forhold.
BCI certificering
Hvorfor ønsker vi ikke denne certificering?
BCI, eller Better Cotton Initiative, er en global non-profit organisation, der blev stiftet i 2005 med det formål at gøre bomuldsproduktion mere bæredygtig. BCI har til hensigt at forbedre miljømæssige, sociale og økonomiske forhold inden for bomuldsproduktionen og hjælpe bomuldsbønder med at anvende mere bæredygtige landbrugsmetoder.
Hos ELSK har vi valgt at fravælge BCI, fordi vi mener, at det ikke er strengt nok i forhold til vores krav om miljømæssig og social ansvarlighed. BCI tillader stadig bl.a. brugen af pesticider og gødning, hvilket betyder, at vi ikke kan garantere, at den bomuld, vi bruger, er 100% ansvarligt produceret.
Vi ønsker at arbejde med certificeringer, der går længere i deres krav til både miljø og sociale forhold. For os handler det om gennemsigtighed og stringente standarder, der sikrer, at hele forsyningskæden er i overensstemmelse med vores værdier. Derfor vælger vi certificeringer som GOTS, der ikke kun stiller krav til, hvordan bomulden dyrkes, men også til, hvordan den forarbejdes og fremstilles, samt sikrer, at arbejdstagerne bliver behandlet ordentligt.
Andre certificeringer
Som sagt tidligere, findes der et væld af certificeringer i modebranchen, og det kan være svært at navigere i, hvad de forskellige mærker og standarder egentlig betyder.
Herunder har vi samlet en række certificeringer, som du måske støder på, når du handler tøj. Selvom vi nødvendigvis ikke bruger dem alle hos ELSK, giver vi dig overblikket, så du bedre kan træffe bevidste valg.
Ph.D
FSC (Forest Stewardship Council) is a non-profit organization and they are your guarantee that the wood you buy comes from well-managed forests and responsible sources.
If a material comes from the forest,
can it be FSC certified. Before a material can be FSC certified,
however, it must come from forests that protect the animals' natural habitats, maintain biodiversity, protect old trees, do not carry out deforestation, protect the rights of the natives, and ensure a fair wage and a safe working environment.
To be sure that all these requirements are complied with, FSC, if necessary, makes unannounced visits to the forests and the other stages of the process. In addition, all links in the supply chain must have a traceability system that is checked at least once a year.
There is not just one FSC label, but three of its kind:
1) FSC 100%: All the forest material in the product comes from FSC-certified forests, which all meet the requirements and are handled sustainably.
2) FSC Recycled: All the forest material in the product is 100% recycled. This has thus not put any other pressure on the forests.
3) FSC Mix: The product is made from a mix of materials from FSC-certified forests and recycled materials, and/or FSC-controlled wood. FSC-controlled wood does not necessarily come from FSC-certified forests, but it reduces the risk that the wood comes from unacceptable sources.
Blue sign
Bluesign is a common certification given to textile manufacturers who manufacture in a way that is safe for both people and the environment. They consider everything from water waste to dye toxicity to worker and consumer safety.
Bluesign started back in 2000 with a vision to make people in the textile industry think differently. The aim was to motivate suppliers, manufacturers and top brands to reduce their footprint - particularly with a focus on the use of chemicals.
Even before the REACH regulation was introduced, Bluesign had started on a list, the RSL (Restricted Substances List), which was supposed to provide an overview of dangerous chemicals, and thus encourage the use of better chemistry. Today, this list contains more than 900 chemical substances and about 600 banned substances.
Cradle to cradle
Cradle to Cradle Certified is an organization that focuses on the circularity of products. When certifying a product, they look at the products through five categories: Materials, health, material recycling, renewable energy and carbon management, water management and social justice. The products achieve a performance level of basic, bronze, silver, gold or platinum in each category. The overall product brand depends on the category that has the lowest level. For example, if a product is platinum level in water stewardship but only silver level in social justice, the overall level of the product will be silver.
The Cradle to Cradle certification was founded by the German chemist Michael Braungart and the American architect William McDonough back in 2002. Since then, a large number of consulting companies worldwide have been trained and approved as assessment bodies that must carry out the certification work. In Denmark, we have one consulting company, which is also the only one in the whole of the Nordic region that can carry out the certification.
ROA/ROC
ROA (Regenerative Organic Alliance) is a relatively new organization that administers the ROC (Regenerative Organic Certified) certification. ROC is a holistic agricultural certification that includes pasture-based animal welfare, fairness for farmers and workers, and robust land management requirements.
ROA was founded in 2017 in a collaboration between farmers, business leaders and experts in soil health, animal welfare and social rights.
They fight for a world free of toxic chemicals, factory farming, income inequality, land degradation, habitat destruction, pollution, short-term thinking and greenwashing.
By introducing regenerative organic practices on more farms around the world, they will create long-term solutions to the climate crisis, factory farming and broken rural economies.
Fair trade
Fairtrade International works with small farmers, producers and traders around the globe who meet strict standards. Although the specifications of these standards vary by industry, they include factors such as fair wages, safe working conditions and supply chain transparency.
Fairtrade also places great emphasis on climate solutions. Their standards set, among other things, demands on farmers that they must run climate-friendly agriculture. In addition to making demands on them, they also help and support farmers in adapting their raw material production to the more extreme weather conditions that the future is very likely to offer.
In order for a product to be Fairtrade labeled, the entire supply chain must be certified. Once it has become so, the company selling the product must enter into a license agreement in order to be allowed to use the brand on the products. All parts of the value chain are regularly inspected. This applies to everything from cultivation to harvest, processing of raw materials and until the end product is packed and labeled. Certification is carried out and maintained by FLOCERT, which is an independent control body.
OCS
OCS (Organic Content Standard) was originally developed for cotton, but later expanded to other types of textiles. When you choose a product with the OCS label, you can be sure of the textile fiber's organic origin.
OCS supplies a strict chain of custody, where everything from the organic raw material to the finished product is supervised, so that the ecology is ensured from end to end.
The OCS certification was written by Textile Exchange (originally called Organic Exchange), an international, member-supported, non-profit organization.
The certification does not have many years under its belt, as it was first established in 2018. In 2019, it was reassessed, and in 2020 it was ready with the standards that must be complied with today.
You will be able to meet two different OCS markings:
1) Organic Content Blended: When the fabric contains at least 5% organic fibres.
2) Organic Content 100: When the fabric contains at least 95% organic fibres.
So it is especially Organic Content 100 that you have to keep an eye on if you want to make a difference in terms of climate.
Higg Index
The Higg Index was started back in 2019 and was developed by the Sustainable Apparel Coalition (SAC). It is a suite of tools that enables brands, retailers and facilities of all sizes - at all stages of their sustainability journey - to accurately measure the sustainability performance of their business or product.
The Higg Index provides a holistic view that allows companies to make meaningful improvements that protect the well-being of factory workers, communities and the environment.
With Higg, it will be, among other things, possible to track carbon, water, energy, social, labor impacts and much more.
SAC is currently working to develop validation programs to increase transparency and accountability.
Kære kunde,
Desværre har vi på en række produkter vi har GOTS certificeret, påsat et forkert og gammelt logo fra GOTS. Det drejer sig om det logo som sidder inde i tøjets care-label.
Al tøjet lever op til de krav GOTS har til tøjet og produktionen, men desværre er deres logo inde i tøjet en gammel udgave. Vi har udskiftet logoet på de varer vi har på vores lager, men hvis du tidligere har købt et af nedenstående produkter kan du have fået et produkt med det gamle logo.
Vi beklager fejlen. Såfremt du har spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til os på info@elsk.com
Der er tale om produkter fra vores t-shirt serie “Brushed” som er produceret hos Egedeniz i Tyrkiet og hjemkøbt foråret 2024.