ELSK HEROES – STRANDET

 

Med ELSK Heroes, ønsker vi at hylde de som gør en forskel. De som kæmper for en sag, der er værd at kæmpe. De som ikke bare råber op, men som også tager arbejdshandskerne på. Med ELSK Heroes, håber vi at kunne give dem et klap på skulderen og en mulighed for at få deres budskab ud.

 

Q&A med Jens fra Strandet:

Hvem er du?

Jeg hedder Jens Wilhelm Jørgensen og er 37 år. Bor i Klitmøller med min kone Rikke og vores to børn, Ellamai på 7 år og Roland på 2 år. Arbejdsmæssigt er jeg den ene halvdel af STRANDET. Der udover laver jeg forskellige konsulentopgaver for et par humanitære NGO’er. Fritiden bruges, ud over familien, på surf og klatring. Vi flyttede til Klitmøller fra København for lidt over to år siden, men oprindeligt er jeg fra Svendborg.

Hvad er Strandet?

STRANDET er en miljøvirksomhed i Nørre Vorupør som arbejder for løse udfordringerne med plast i vores have. Vi indsamler plast fra strandene i Thy og genanvender dele af den indsamlede plast til nye produkter. Det gør vi både for at få fjernet noget af alt den plast der skyller i land, men også for at vise at selv plast der er endt i naturen kan genanvendes og derved være en værdifuld ressource. Ud over at indsamle og genanvende havplast, laver vi også formidling for skoleklasser, konsulentarbejde for virksomheder og kommuner, og arbejder for at der kommer større fokus en bedre håndtering af vores plastaffald, så det ikke ender i vores natur.

Hvorfor bruger du din tid på Strandet?

Jeg tror at det er vigtigt for mig at arbejde med noget, hvor jeg også føler at jeg kan være med til at skabe forandring og påvirke nogle af vores globale og lokale udfordringer i en positiv retning.

Hvad vil i gerne med Strandet og hvad er drømmen?

Vores drøm er at vi kan være med til at sikre at plast ikke ender i naturen og vi samtidig kan være med til at skabe de forandringer der skal til, i forhold til den måde vi designer, forbruger og håndterer vores plastprodukter på, så vi ikke bliver ved med at belaste vores natur i den udstrækning vi gør i dag.

Hvilke miljømæssige udfordringer ser du som de største?

Der er en lang række udfordringer der har store konsekvenser for vores klima. Men vores massive produktion og forbrug af plast er klart en af dem. Specielt også når vi ikke evner at håndtere vores plast ordentligt, så den havner de forkerte steder og derved gør endnu mere skade.

Er du positiv eller pessimistisk i forhold til de udfordringer som Strandet kæmper mod?

Jeg er nok født optimist. Ellers tror jeg også hurtigt jeg ville miste modet.

Top 3-5 tips/tricks fra dig til den almindelige forbruger iht. plastik?

  • 1: Smid aldrig affald i naturen
  • 2: tag affald med man finder når man er i naturen
  • 3: Sorter affald i hjemmet og aflever til genanvendelse
  • 4: Tænk over hvad man køber, f.eks. undgå single use produkter

Hvis der var 1 ting du kunne ændre fra politisk/lovgivnings-aspekt, hvad skulle det så være?

Lige nu er det en kæmpe udfordring at ny plast er billigere en genanvendt plast. Så på den korte bane en afgift på ny plast ellersubsidier til virksomheder der producerer i genanvendt plast. Det måtte også gerne være et krav, at vi ikke måtte eksportere affald ud af landet, så vi blev tvunget til at håndtere det bedre.

Hvad er den/de største generelle fejl-antagelser folk har?

Noget vi oplever meget er, at mange steder bliver plastprodukter erstattet af produkter i anden emballage. Problemet er bare at meget af dette emballage ikke kan genanvendes, eller kræver en helt separat sortering. Så på den måde ender man med at erstatte en produkt der faktisk kan genanvendes, med noget der ikke kan. I stedet skal vi jo se på hvordan vi får gjort det nemt at indsamle og genanvende det vi allerede har.

Du kan læse mere om Strandet her.