Kære kunde,

Desværre har vi på en række produkter vi har GOTS certificeret, påsat et forkert og gammelt logo fra GOTS. Det drejer sig om det logo som sidder inde i tøjets care-label.

Al tøjet lever op til de krav GOTS har til tøjet og produktionen, men desværre er deres logo inde i tøjet en gammel udgave. Vi har udskiftet logoet på de varer vi har på vores lager, men hvis du tidligere har købt et af nedenstående produkter kan du have fået et produkt med det gamle logo.

Vi beklager fejlen. Såfremt du har spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til os på info@elsk.com

Der er tale om produkter fra vores t-shirt serie “Brushed” som er produceret hos Egedeniz i Tyrkiet og hjemkøbt foråret 2024.

Certificeringer

En guide til certificerings-junglen

I modebrancen kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad der er godt og skidt, og hvem som rent faktisk holder, hvad de lover. I disse tilfælde kan certificeringer fungere som din sikkerhed for, at virksomheder lever op til de ting, de siger.

Der findes dog et utal af forskellige certificeringer, og det kan derfor være svært at huske, hvad det nu lige er, at de hver især betyder.

Vi har et ønske om at gøre modebranchen mere gennemsigtig for dig, og gøre det lettere for dig at træffe de bedste valg for både dig og planeten. Derfor har vi lavet en oversigt over de mest gængse certificeringer du kan rende ind i på markedet.

Hos ELSK er vi selv certificeret således:

· ELSK er en del af 1% for the Planet.
· Alle vores uld-strik er mulesing-fri. 
· Alle genanvendte materialer er GRS-certificeret.
· Al ny uld er RWS-certificeret.
· Alle vores T-shirts i brushed-kvaliteten er Svanemærket.

Derudover har vores leverandører også en række certificeringer.

GOTS

For at en virksomhed kan få certificeringen GOTS (Global Organic Textile Standard) skal den opfylde en lang række kriterier. Disse kriterier dækker over krav til forskellige områder, herunder miljø på alle stadier af fremstillingen, spildevandsbehandling, kvalitet af det færdige produkt og sociale krav baseret på de vigtigste normer fra ILO (den internationale arbejdsorganisation, underlagt FN).

Er du nysgerrig på, hvad disse kriterier indebærer, får du et lille uddrag her:

De økologiske fibre som anvendes til produktet skal under alle stadier af fremstillingen holdes adskilt fra regulere fibre. Ved forarbejdningen er der bl.a. krav til, hvilke farvestoffer der må anvendes. Alle kemikalier skal evalueres og opfylde grundlæggende krav til toksicitet og nedbrydelighed. Der er forbud mod at anvende visse indholdsstoffer. Der må ikke anvendes klor baseret blegning. Hvis der er print på et produkt må dette print ikke indeholde phthalater eller PVC. Producenterne som producerer produktet skal have en miljøpolitik, som omhandler producentens minimering af spildevand, affald og udledninger. Produktets emballage må ikke indeholde PVC. Alle hangtags skal være lavet af genbrugsfibre eller være certificeret med FSC og PEFC. Der er desuden krav i forhold til miljøhensyn ved transporten. De landmænd eller bønder som leverer råmaterialerne, skal være økologisk certificeret. Dem der arbejder med håndteringen af fibrene, efter at de er høstet, skal have foretaget en årlig inspektion i henhold til GOTS.

RWS

RWS (Responsible Wool Standard) er en certificering som bruges til uld-produkter. Når du står med et uldprodukt mellem hænderne, kan det være svært at gennemskue, hvor ulden kommer fra. Det er her, at du skal kigge efter RWS-mærket. Når et produkt er RWS-certificeret, er det nemlig din garanti for at fårene er blevet behandlet ordentlig og at både farmen, og den jord der bruges, drives ansvarligt. Derfor kan du også være helt sikker på, at dit uldprodukt er mulesing-fri, når det er mærket med RWS. Foruden gode vilkår for jorden og dyrenen, kræver RWS ordentlige vilkår for de mennesker, der arbejder med dyrene og på farmen generelt.

Kun produkter der er lavet af 100% certificeret uld kan få lov at bære RWS-mærket.

For at være helt sikker på, at der leves op til kravene gennem hele uldproduktets rejse, skal alle led i fremstillinsprocessen være RWS-certificeret.

BCI

BCI (Better Cotton Initiative) er en nonprofit organisation, der gennem en række definerede standarder opfordre til en mere bæredygtig måde at indkøbe bomuld på.

Ser du BCI-logoet på et produkt, betyder det, at bomulden som er benyttet, kommer fra et engageret BCI-medlem. Det vil sige et medlem, der betaler til programmet, og som fremskaffer mindst 5% af deres bomuld som bedre bomuld, og har en plan om at indkøbe mindst 50% af deres bomuld som bedre bomuld inden for fem år. Det er et stor skridt i retningen mod at blive økologisk, hvilket især er en stor hjælp for landmænd, som ikke har råd til skifte til økologi med det samme. Det kræver nemlig investeringsmæssigt meget at overgå til økologi.

Organisationen blev grundlagt tilbage i 2009, og har siden da fået mere end 2.400 medlemmer. For at få flere til at satse på bedre bomuld, gør BCI en stor indsats for bl.a. at hjælpe og trænere farmere med, hvordan de dyrker deres bomuld på bedre vis.

Fsc

FSC (Forest Stewardship Council) er en nonprofitorganisation og de er din garanti for, at det træ du køber, kommer fra velforvaltede skove og ansvarlige kilder.

Hvis et materiale kommer fra skoven,
kan det FSC-certificeres. Før et materiale kan FSC-certificeres,
skal det dog komme fra skove, der, beskytter dyrenes naturlige levesteder, opretholder biodiversitet, beskytter gamle træer, ikke udfører afskovning, beskytter de indfødtes rettigheder, og sikrer en fair løn og et sikkert arbejdsmiljø.

For at være sikker på, at alle disse krav bliver overholdt, tager FSC, ved behov, på uanmeldte besøg i skovene og de øvrige led i processen. Derudover skal alle led i leverandørkæden have et sporbarhedssystem, der tjekkes mindst én gang om året.

Der findes ikke kun ét FSC-label, men hele tre af slagsen:

1) FSC 100%: Alt skovmaterialet i produktet kommer fra FSC-certificerede skove, som alle lever op til kravene og bliver håndteret bæredygtigt.

2) FSC Recycled: Alt skovmaterialet i produktet, er 100% genbrugt. Det har dermed ikke lagt noget øvrigt pres på skovene.

3) FSC Mix: Produktet er lavet af et mix mellem materialer fra FSC-certificerede skove og genbrugte materialer, og/eller FSC-kontrolleret træ. FSC-kontrolleret træ kommer nødvendigvis ikke fra FSC-certificerede skove, men det mindsker risikoen for, at træet kommer fra uacceptable kilder.

Bluesign

Bluesign er en fælles certificering, der gives til tekstilfabrikanter, der fremstiller på en måde, der er sikker for både mennesker og miljø. De tager hensyn til alt fra vandaffald til farvetoksicitet til arbejdstager- og forbrugersikkerhed.

Bluesign startede tilbage i 2000 med en vision om at få mennesker inden for tekstilbranchen til at tænke anderledes. Målet var at motivere leverandører, producenter og top brands til at reducere deres aftryk - særligt med fokus på brug af kemikaler.

Allerede inden REACH reguleringen blev sat i verden, var Bluesign begyndt på en liste, RSL (Restricted Substances List), som skulle give et overblik over farlige kemikalier, og dermed opfordre til brugen af bedre kemi. I dag indeholder denne liste mere end 900 kemiske stoffer og omkring 600 stofforbud.

Cradle to cradle

Cradle to Cradle Certified er en organisation, der fokuserer på produkters cirkularitet. Når de skal certificere et produkt, ser de på produkterne gennem fem kategorier: Materialer, sundhed, genanvendelse af materiale, vedvarende energi og kulstofstyring, forvaltning af vand og social retfærdighed. Produkterne opnår et præstationsniveau i form af basic, bronze, sølv, guld eller platin i hver kategori. Det overordnede produktmærke afhænger af den kategori, som har det laveste niveau. For eksempel, hvis et produkt er på platinniveau i forvaltning af vand, men kun er på sølvniveau i social retfærdighed, vil det overordnet niveau af produktet være sølv.

Cradle to Cradle-certificeringen blev grundlagt af den tyske kemiker Michael Braungart og den amerikanske arkitekt William McDonough tilbage i 2002. Sidenhen er en lang række konsulentvirksomheder verden over blevet uddannet og godkendt som vurderingsorganer, der må varetage certificeringsarbejdet. I Danmark har vi én konsulentvirksomhed, som også er den eneste i hele Norden, der må udføre certificeringen.

ROA/ROC

ROA (Regenerative Organic Alliance) er en forholdvis ny organisation, der administrerer certficeringen ROC (Regenerative Organic Certified). ROC er en holistisk landbrugscertificering, der omfatter græsningsbaseret dyrevelfærd, retfærdighed for landmænd og arbejdstagere, samt robuste krav til jordforvaltning.

ROA blev grundlagt i 2017 i et samarbejde mellem farmere, forretningsledere, og eksperter inden for jordsundhed, dyrevelfærd og sociale rettigheder.

De kæmper for en verden fri for giftige kemikalier, fabrikslandbrug, indkomstulighed, jordforringelse, ødelæggelse af levesteder, forurening, kortsigtet tænkning og greenwashing.

Ved at indføre en regenerativ økologisk praksis på flere gårde rundt om i verden vil de skabe langsigtede løsninger på klimakrisen, fabrikslandbrug og ødelagte økonomier i landdistrikterne.

Fairtrade

Fairtrade International samarbejder med små landmænd, producenter og forhandlere over hele kloden, der lever op til strenge standarder. Selvom specifikationerne i disse standarder varierer efter branche, inkluderer de faktorer som fair lønninger, sikre arbejdsvilkår og gennemsigtighed i forsyningskæden.

Fairtrade lægger også stor vægt på klimaløsninger. Deres standarder stiller bl.a. krav til bønderne om, at de skal drive et klimavenligt landbrug. Foruden at stille krav til dem, hjælper og støtter de også bønderne i at tilpasse deres råvareproduktion efter de mere ekstreme vejrforhold, som fremtiden med stor sandsynlighed kommer til at byde på.

For at produkt kan blive Fairtrade-mærket skal hele forsyningskæden certificeres. Når den er blevet det, skal virksomheden, der sælger produktet, indgå en licensaftale for at kunne få lov at benytte mærket på produkterne. Alle dele af værdikæden inspiceres regelmæssigt. Det gælder alt fra dyrkning til høst, forarbejdning af råvareprodukter og frem til slutproduktet pakkes og mærkes. Certificering foretages og opretholdes af FLOCERT, som er et uafhængigt kontrolorgan.

OCS

OCS (Organic Content Standard) blev oprindeligt udviklet til bomuld, men senere udvidet til andre typer af tekstiler. Når du vælger et produkt med OCS-mærket, kan du være sikker på tekstilfibrets økologiske oprindelse.

OCS leverer en streng forvaringskæde, hvor der holdes opsyn med alt fra det økologiske råmateriale til det færdige produkt, så økologien sikres fra ende til anden.

OCS-certificeringen blev skrevet af Textile Exchange (oprindeligt benævnt Organic Exchange), en international, medlemsstøttet, non-profit organisation.

Certificeringen har ikke mange år i rygsækken, da den først blev stiftet i 2018. I 2019 fik den en revurdering, og i 2020 stod den klar med standarderne, som skal efterleves i dag.

Du vil kunne møde to forskellige OCS-mærkninger:

1) Organic Content Blended: Når stoffet indeholder mindst 5 % økologiske fibre.

2) Organic Content 100: Når stoffet indeholder mindst 95 % økologiske fibre.

Det er altså særligt Organic Content 100 du skal holde øje med, hvis du vil gøre en klimamæssig forskel.

B-corp

B-Corp-certificering er den eneste certificering, der måler på hele virksomhedens sociale og miljømæssige påvirkning. Overordnet kigger de ind i fem områder: Samfund, miljø, kunder, medarbejdere og forvaltning. Indenfor disse områder undersøges blandt andet virksomhedens bidrag til velgørenhed og gode leverandørforhold, samt virksomhedens overordnede mission, etik, ansvarlighed og transparens. Der kigges på hvordan virksomheden arbejder hen mod en mere bæredygtig og regenerativ planet, og hvorvidt der tilbydes produkter eller services, der støtter den gode sag. Videre tjekkes medarbejdervilkår, herunder kommunikation, fleksibilitet, sikkerhed og arbejdssundhed.

Ud fra disse områder får hvert firma en B Impact-score, der angiver, hvor meget plads der er til forbedring. B Lab, som er organisationen bag, har et langsigtet mål om ikke kun at certificere virksomheder, men at indlede en ny økonomi, hvor virksomheder er lovligt forpligtet til at afbalancere formål og fortjeneste.

B Corp-certificeringen er en dynamisk proces, hvor B Lab hvert tredje år tjekker op på, om kravene stadig opfyldes, eller om man er blevet bedre. De gør det på den måde muligt for dig at se, om virksomheden har forbedret sig gennem tiden, samtidig med at virksomheden bliver tvunget til at holde det løfte, som blev givet til B Lab i første omgang.

1% for the planet

1% for the Planet blev tilbage i 2002 startet af Yvon Chouinard, stifter af Patagonia, og Craig Mathews, stifter af Blue Ribon Flies. Tanken med projektet var, at skabe et netværk, hvor alle virksomheder, store som små, ville få muligheden for at give noget tilbage til den natur, som de tager fra.

Som en del af 1% for the Planet er man forpligtet til at give 1% af sit bruttosalg til miljøbeskyttelse.

 Netop fordi det drejer sig om 1% kan alle virksomheder være med, uanset størrelse og omsætning.

For at give virksomhederne den bedste mulighed for at give lidt igen, tilbyder 1% for the Planet rådgivning og hjælper virksomhederne med at finde pålidelige non-profitorganisationer.

1% for the Planet certificerer alle donationer årligt for at sikre, at forpligtelserne bliver overholdt, og at hver virksomhed giver det, de er forpligtet til. Det koster et gebyr for hver virksomhed at være med i netværket. Dette gebyr er udover 1% af omsætningen, som man er forpligtet til til at donere til miljøbeskyttelse.

Higg Index

Higg Index blev opstartet tilbage i 2019 og er udviklet af Sustainable Apparel Coalition (SAC). Det er en pakke med værktøjer, der gør det muligt for mærker, detailhandlere og faciliteter i alle størrelser - på alle trin i deres bæredygtighedsrejse - nøjagtigt at måle deres virksomheds eller produkts bæredygtighedspræstation.

Higg-indekset leverer et holistisk overblik, der giver virksomhederne mulighed for at foretage meningsfulde forbedringer, der beskytter fabriksarbejderes, lokalsamfundets og miljøets trivsel.

Med Higg bliver det bl.a. muligt at spore kulstof-, vand-, energi-, sociale-, arbejdskraftspåvirkninger og meget mere.

SAC arbejder i øjeblikket med at udvikle valideringsprogrammer for at øge gennemsigtighed og ansvarlighed.