Hvad er problemet ?

Lad os italesætte problemerne bedre i branchen - for at motivere dig og mig til fælles forståelse og løsninger.

Vi tager dig med ind i hjertet af tekstilbranchen og giver et ærligt og autentisk indblik i dens virkelighed.. Vi har samlet en række tankevækkende links til podcast, artikler, videoer og meget mere, der giver dig en dybere forståelse af branchen samt konsekvenserne ved denne hurtige og forbrugerdrevne modeindustri.

Hos ELSK er vi her ikke blot for at sælge tøj, men i højere grad for at informere, oplyse og uddanne forbrugeren om konsekvenserne ved branchen. Disse links giver i sandhed mulighed for at reflektere over vores forbrugsvaner og opfordrer til handling for en mere ansvarlig tilgang til mode.

Vi synes at du skal scrolle ned og tjekke et par links ud - det er info hvor de fleste vil vende det blinde øje til!

Fast fashion som affald

Befolkningen i de afrikanske lande bærer byrden af det globale nords overforbrug og mangel på bevidsthed om de enorme mængder tøjspild.

Vi har læst denne artikel, som gjorde et ret stort indtryk på os. Vi synes du skal bruge 5 min af din tid på at læse artiklen.

Læs artiklen

blodig mode

Katastrofen ved Rana Plaza er blevet sammenlignet med "tøjindustriens 9/11" og afslører, at elendige arbejdsforhold er den foruroligende fællesnævner bag vores billige tøjproduktion.

Vi synes du skal bruge lidt tid på at lytte til denne podcast, den er tankevækkende..

Hør podcasten

Start here - take action

Don't underestimate the power of small actions

1% For The Planet blev tilbage i 2002 startet af Yvon Chouinard, stifter af Patagonia, og Craig Mathews, stifter af Blue Ribon Flies. Her besluttede de sig for, at de hvert år ville donere 1% af deres virksomheders bruttosalg til miljøbevarende projekter - og give andre virksomheder muligheden for at gøre det samme.

Tanken med projektet var, at skabe et netværk, hvor alle virksomheder, store som små, ville få muligheden for at give noget tilbage til den natur, som de tager fra.

Som en del af 1% For The Planet er man forpligtet til at give 1% af sit bruttosalg til miljøbeskyttelse. Netop fordi det drejer sig om 1% kan alle virksomheder være med, uanset størrelse og omsætning.

For at give virksomhederne den bedste mulighed for at give lidt igen, tilbyder 1% For The Planet rådgivning og hjælper virksomhederne med at finde pålidelige non-profitorganisationer.

1% For The Planet certificerer alle donationer årligt for at sikre, at forpligtelserne bliver overholdt, og at hver virksomhed giver det, de er forpligtet til. Det koster et gebyr for hver virksomhed at være med i netværket. Dette gebyr er udover 1% af omsætningen, som man er forpligtet til til at donere til miljøbeskyttelse.

Læs mere om 1% for the planet

Fashion Fast på speed = Shein

Den kinesiske modegigant tager det, vi troede allerede var dårligt, til helt nye højder.
De producerer ultrabilligt tøj i ultrahurtig hastighed, hvilket skaber en ultra-stor hype på sociale medier.

Ikke alle kender Shein endnu. Men på tiktok kender alle Shein.

Vi synes du bør se denne video vi fandt på youtube. Se den så det giver en lille forståelse af hvad der ligger bag vores forbrug.

den sorte garderobe

Vil du se en trøjes rejse fra jord til krop - og videre til lossepladsen? Så hop ind på linket herunder. Men vær forberedt, for det er skræmmende...

Se den her

Hvad er prisen for vores tøjforbrug?

Verden er i tøjkrise. Produktionen af tøj stiger konstant, og levetiden for vores tøj bliver mindre og mindre. En betydelig del af tøjet ender bagerst i klædeskabet, på en losseplads i Afrika eller til forbrænding. Hvor stort der dette problem egentlig?

Vi synes at du skal bruge 6 minutter på at se denne mini-dokumentar fra DR TV. Den opsummerer på en super god måde, hvad problemet i tøjindustrien er, og det er ret godt skjult. Det er en tankevækkende rejse fra tøjets praktiske anvendelse til dagens overforbrug og fast fashion... 

se videoen

En t-shirts livscyklus

Vil du se en t-shirts livscyklus? Altså t-shirtens samlede levetid fra den først bliver skabt til den ender som affald. At følge rejsen fra start til slut afslører de mange skjulte trin, som denne tilsyneladende enkle beklædningsgenstand gennemgår. Det er virkelig en øjenåbner, der giver stof til eftertanke.

SE VIDEOEN HER