Hvad er problemet?

Lad os italesætte problemerne bedre i branchen - for at motivere dig og mig til fælles forståelse og løsninger.

Vi tager dig med ind i hjertet af tekstilbranchen og giver et ærligt og autentisk indblik i dens virkelighed.. Vi har samlet en række tankevækkende links til podcast, artikler, videoer og meget mere, der giver dig en dybere forståelse af branchen samt konsekvenserne ved denne hurtige og forbrugerdrevne modeindustri.

Hos ELSK er vi her ikke blot for at sælge tøj, men i højere grad for at informere, oplyse og uddanne forbrugeren om konsekvenserne ved branchen. Disse links giver i sandhed mulighed for at reflektere over vores forbrugsvaner og opfordrer til handling for en mere ansvarlig tilgang til mode.

Vi synes at du skal scrolle ned og tjekke et par links ud - det er info hvor de fleste vil vende det blinde øje til!

Den store glødepære konspiration

Forestil dig, at de ting, du køber – bevidst er designet til at gå i stykker. Ikke fordi det er nødvendigt, men fordi nogen tjener penge på det. "Den store glødepære-konspiration" dykker ned i planlagt forældelse, som er en strategi, hvor produkter med vilje bliver designet til at holde kortere tid end nødvendigt. Formålet? At tvinge dig til at købe nyt – igen og igen...

Se filmen her

tøjkrise

I Atacama-ørkenen i Chile strækker kilometerlange bjerge af kasseret tøj sig som en trist påmindelse om vores forbrugsvaner.
Farvestrålende, ubrugt og ofte plastbaseret tøj ligger strandet som affald – affald, vi ikke længere ønsker herhjemme.

Mens vi i Danmark køber og smider tøj ud hurtigere end nogensinde, ender vores modeaffald på den anden side af kloden, hvor det skader både miljøet og lokalbefolkningen…

Lyt til den tankevækkende podcast fra DR Genstart: Tøjkrise.

Hør podcasten her

Buy Now! The Shopping Conspiracy

Denne dokumentar tager et nærgående blik på, hvordan mode- og shoppingindustrien påvirker vores vaner, vores planet og de mennesker, der står bag produktionen. Med skarpe afsløringer og tankevækkende historier viser filmen, hvordan vi som forbrugere ofte bliver manipuleret til at købe mere, end vi har brug for – og hvem der i sidste ende betaler prisen.

Hvorfor se den? Filmen giver et vigtigt indblik i, hvad der sker bag facaden i en industri, der lever af overforbrug.

Se traileren her.

EARTH DAY

🌍 Earth Day 2024 finder sted den 22. april 2024, og årets tema er planeten vs plastik. Er det relevant for os som tøjvirksomhed? Absolut. Vidste du, at 60% af det tøj, du ser rundt omkring i verden, faktisk er lavet af plastik - som fx. polyester? Tøj lavet af plastik frigiver mikroplastik, der forurener vores miljø og hav.

Lad os bruge Earth Day som en påmindelse om vigtigheden af at træffe bevidste valg, både som forbrugere og producenter, for at skabe en bedre fremtid for jorden.

Læs mere her

Frankrig går imod kinesiske webshops med lovforslag
Frankrig iværksætter lovgivning mod fast fashion, rettet mod kinesiske webshops som Shein og Temu, for at tackle miljømæssige bekymringer og arbejdsvilkår. Læs mere om den potentielle lovgivning og virksomhedernes svar i artiklen fra TV2 her.

> Læs artiklen her.

Do more for the planet by doing less.
I en verden, der fortæller os, at vi har brug for "mere af dette" eller "det nyeste af det", er sandheden, at vi har brug for mindre. 5gyres sætter fokus på netop dette emne, og har lavet en video med et stærkt budskab.

> Se videoen her

Hvorfor er vores tøjforbrug et problem?
TV2 newsroom har taget emnet op omkring hvorfor vores tøjforbrug er et problem.
Vi danskere er mestre i køb og smid væk, når det kommer til tøj - men regningen lander hos klimaet og nogle af de fattigste i verden.

> Se afsnittet her

Shopper du ofte online og sender retur igen?
Køber du ofte flere størrelser hjem af den samme varer, når du shopper online? Rigtig meget af det tøj som vi danskere køber online og sender retur, ender med at blive destrueret.
Det har TV2 Echo lavet en god video omkring, som du kan se her.

> Se videoen her

Do less for the planet

Mere end 60% af det tøj, vi bærer i dag, er lavet af plastik. Almindelige fibre som nylon, spandex og polyester stammer fra fossile brændstoffer og nedbrydes ikke i miljøet. Lavkvalitets-items inden for hurtig mode, dumpes i lande, der ikke kan håndtere alt affaldet, mens små mikrofibre konstant frigives fra vores tøj og finder vej til luft, havet, mad og kroppe...

Se videoen her

Massevis af tøj ender i ghana

Se hvordan 7,5 millioner pund doneret tøj ender på et marked i Ghana hver uge...

Brugte tøj donationer rejser rundt om i verden til en af de største markeder for brugt tøj i Accra, Ghana. Men med fremkomsten af billig såkaldt 'fast fashion' forurener millioner af brugt tøj, nærliggende strande og samfund.

Se videoen her

Den skjulte eksport af tøj

Mængden af brugt tøj, der strømmer til Kenya, er vokset markant i de seneste år. Dette udgør en strøm der svarer til 17 stykker tøj om året for hver kenyaner, hvoraf op til 8 er ubrugelig fra starten. 

> Se videoen her

En t-shirts livscyklus

En t-shirts livscyklus = t-shirtens samlede levetid fra den først bliver skabt til den ender som affald. At følge rejsen fra start til slut afslører de mange skjulte trin, som denne tilsyneladende enkle beklædningsgenstand gennemgår.

> Se videoen her

Fast fashion som affald

Befolkningen i de afrikanske lande bærer byrden af det globale nords overforbrug og mangel på bevidsthed om de enorme mængder tøjspild.

> Læs artiklen her

Fashion Fast på speed = Shein

Den kinesiske modegigant tager det, vi troede allerede var dårligt, til helt nye højder.
De producerer ultrabilligt tøj i ultrahurtig hastighed, hvilket skaber en ultra-stor hype på sociale medier.

> Se videoen her

Tonsvis af nyt tøj bliver destru­eret i Europa

Har du nogensinde tænkt over, hvad der sker med al det tøj, der aldrig når ud til forbrugeren? En chokerende ny rapport afslører, at op til 600.000 tons tekstiler hvert år ender brændt, genanvendt eller på lossepladsen - uden nogensinde at blive brugt! Find ud af, hvorfor overproduktion og "dødt lager" er blevet et voksende problem, og hvordan det påvirker miljøet.

Læs artiklen her

Historien om SHEIN, du måske ikke kender?

Har du lagt mærke til de ikoniske Shein-plastikposer på TikTok eller Instagram, når influencers og brugere viser deres store try-on hauls fyldt med billigt og trendy tøj?

Shein er hurtigt vokset til at blive en af verdens største tøjproducenter og lancerer op til 6000 nye designs dagligt...

Hvad er prisen for vores tøjforbrug?

Verden er i tøjkrise. Produktionen af tøj stiger konstant, og levetiden for vores tøj bliver mindre og mindre. En betydelig del af tøjet ender bagerst i klædeskabet, på en losseplads i Afrika eller til forbrænding. Hvor stort der dette problem egentlig?

> Se videoen her

Blodig mode

Katastrofen ved Rana Plaza er blevet sammenlignet med "tøjindustriens 9/11" og afslører, at elendige arbejdsforhold er den foruroligende fællesnævner bag vores billige tøjproduktion.

> Hør podcast her

Den sorte garderobe

Vil du se en trøjes rejse fra jord til krop - og videre til lossepladsen? Så hop ind på linket herunder. Men vær forberedt, for det er skræmmende...

> Læs mere her

Kinesisk handelsplatform er populær blandt danskerne

Den kinesiske handelsplatform Temu har oplevet en eksplosiv stigning i popularitet blandt danske forbrugere. I en tid med fokus på bæredygtighed og etisk forbrug er det bekymrende, at denne form for ultra fast fashion bliver så udbredt.

> Læs artiklen her

Start here - take action

Don't underestimate the power of small actions

1% For The Planet blev tilbage i 2002 startet af Yvon Chouinard, stifter af Patagonia, og Craig Mathews, stifter af Blue Ribon Flies. Her besluttede de sig for, at de hvert år ville donere 1% af deres virksomheders bruttosalg til miljøbevarende projekter - og give andre virksomheder muligheden for at gøre det samme.

Tanken med projektet var, at skabe et netværk, hvor alle virksomheder, store som små, ville få muligheden for at give noget tilbage til den natur, som de tager fra.

Som en del af 1% For The Planet er man forpligtet til at give 1% af sit bruttosalg til miljøbeskyttelse. Netop fordi det drejer sig om 1% kan alle virksomheder være med, uanset størrelse og omsætning.

For at give virksomhederne den bedste mulighed for at give lidt igen, tilbyder 1% For The Planet rådgivning og hjælper virksomhederne med at finde pålidelige non-profitorganisationer.

1% For The Planet certificerer alle donationer årligt for at sikre, at forpligtelserne bliver overholdt, og at hver virksomhed giver det, de er forpligtet til. Det koster et gebyr for hver virksomhed at være med i netværket. Dette gebyr er udover 1% af omsætningen, som man er forpligtet til til at donere til miljøbeskyttelse.

Læs mere om 1% for the planet

Hvad er greenwashing?

Greenwashing er, når virksomheders markedsføring bruger flotte ord til at få varen til at fremstå mere grøn eller bæredygtig, end den egentlig er, for at få forbrugeren til at købe mere.

Greenwashing er et fænomen, der desværre er blevet udbredt, og det påvirker vores miljø og forbrugerbeslutninger. Vil du være informeret og rustet til at gennemskue grønne påstande? Lær mere om greenwashing og hvordan det påvirker dig som forbruger.

Læs artiklen her