Hvad er problemet ?

Lad os italesætte problemerne bedre i branchen - for at motivere dig og mig til fælles forståelse og løsninger.

Vi tager dig med ind i hjertet af tekstilbranchen og giver et ærligt og autentisk indblik i dens virkelighed.. Vi har samlet en række tankevækkende links til podcast, artikler, videoer og meget mere, der giver dig en dybere forståelse af branchen samt konsekvenserne ved denne hurtige og forbrugerdrevne modeindustri.

Hos ELSK er vi her ikke blot for at sælge tøj, men i højere grad for at informere, oplyse og uddanne forbrugeren om konsekvenserne ved branchen. Disse links giver i sandhed mulighed for at reflektere over vores forbrugsvaner og opfordrer til handling for en mere ansvarlig tilgang til mode.

Vi synes at du skal scrolle ned og tjekke et par links ud - det er info hvor de fleste vil vende det blinde øje til!

Den skjulte eksport af tøj

Mængden af brugt tøj, der strømmer til Kenya, er vokset markant i de seneste år. Dette udgør en strøm der svarer til 17 stykker tøj om året for hver kenyaner, hvoraf op til 8 er ubrugelig fra starten. 

> Se videoen her

En t-shirts livscyklus

En t-shirts livscyklus = t-shirtens samlede levetid fra den først bliver skabt til den ender som affald. At følge rejsen fra start til slut afslører de mange skjulte trin, som denne tilsyneladende enkle beklædningsgenstand gennemgår.

> Se videoen her

Fast fashion som affald

Befolkningen i de afrikanske lande bærer byrden af det globale nords overforbrug og mangel på bevidsthed om de enorme mængder tøjspild.

> Læs artiklen her

Fashion Fast på speed = Shein

Den kinesiske modegigant tager det, vi troede allerede var dårligt, til helt nye højder.
De producerer ultrabilligt tøj i ultrahurtig hastighed, hvilket skaber en ultra-stor hype på sociale medier.

> Se videoen her

Vidste du godt at...

I mode- og tekstilbranchen er der nogle triste tal, som vi gerne vil dele med dig. Tal der ofte er godt gemt og glemt.

Blandt andet den som du læser her til højre...

Læs mere her

Hvad er prisen for vores tøjforbrug?

Verden er i tøjkrise. Produktionen af tøj stiger konstant, og levetiden for vores tøj bliver mindre og mindre. En betydelig del af tøjet ender bagerst i klædeskabet, på en losseplads i Afrika eller til forbrænding. Hvor stort der dette problem egentlig?

> Se videoen her

Blodig mode

Katastrofen ved Rana Plaza er blevet sammenlignet med "tøjindustriens 9/11" og afslører, at elendige arbejdsforhold er den foruroligende fællesnævner bag vores billige tøjproduktion.

> Hør podcast her

Den sorte garderobe

Vil du se en trøjes rejse fra jord til krop - og videre til lossepladsen? Så hop ind på linket herunder. Men vær forberedt, for det er skræmmende...

> Læs mere her

Kinesisk handelsplatform er populær blandt danskerne

Den kinesiske handelsplatform Temu har oplevet en eksplosiv stigning i popularitet blandt danske forbrugere. I en tid med fokus på bæredygtighed og etisk forbrug er det bekymrende, at denne form for ultra fast fashion bliver så udbredt.

> Læs artiklen her

Start here - take action

Don't underestimate the power of small actions

1% For The Planet blev tilbage i 2002 startet af Yvon Chouinard, stifter af Patagonia, og Craig Mathews, stifter af Blue Ribon Flies. Her besluttede de sig for, at de hvert år ville donere 1% af deres virksomheders bruttosalg til miljøbevarende projekter - og give andre virksomheder muligheden for at gøre det samme.

Tanken med projektet var, at skabe et netværk, hvor alle virksomheder, store som små, ville få muligheden for at give noget tilbage til den natur, som de tager fra.

Som en del af 1% For The Planet er man forpligtet til at give 1% af sit bruttosalg til miljøbeskyttelse. Netop fordi det drejer sig om 1% kan alle virksomheder være med, uanset størrelse og omsætning.

For at give virksomhederne den bedste mulighed for at give lidt igen, tilbyder 1% For The Planet rådgivning og hjælper virksomhederne med at finde pålidelige non-profitorganisationer.

1% For The Planet certificerer alle donationer årligt for at sikre, at forpligtelserne bliver overholdt, og at hver virksomhed giver det, de er forpligtet til. Det koster et gebyr for hver virksomhed at være med i netværket. Dette gebyr er udover 1% af omsætningen, som man er forpligtet til til at donere til miljøbeskyttelse.

Læs mere om 1% for the planet

Vidste du det?

I mode- og tekstilbranchen er der nogle triste tal, som vi gerne vil dele med dig. Tal der ofte er godt gemt og glemt.

Blandt andet den som du læser her til venstre...

Læs mere her