Materialer

Vores guide til de materialer vi arbejder med

Tøjproduktion belaster miljøet. Meget. Derfor er det vigtigt, at vi tænker os om, når vi producerer vores tøj. Første skridt er at lave tøj som kvalitets- og designmæssigt har en lang levetid. Dernæst er produktionsmetoder og materialer vigtige.

Hvis vi skal belaste naturen så lidt som muligt, er det essentielt, at vi benytter de materialer, som er mest miljøvenlige og samtidig bedst egnede til det pågældende produkt.

Hos ELSK er vi på en evig rejse mod at finde de bedste produktionsmetoder, og hvordan vi kan bruge vores materialer bedre. Der er dog fordele og ulemper ved alle materialer. Siden her skal guide dig til at vælge de bedste materialer, men også samtidig vise dig, at det er komplekst at producere tøj, og at de gode valg ofte også har ulemper.

Design og indkøb

Vi har en ambition om at skabe produkter som har det mindst mulige aftryk på miljøet.

Første skridt i det, er at designe og skabe produkter, som ud fra kvalitet og design, er langtidsholdbare. Dernæst er det at vælge de materialer og produktionsmetoder, som er bedst egnende til det pågældende produkt. I forhold til hvilke materialer der er bedst at bruge, er det i høj grad afhængigt at hvilken type produkt man laver.

Et vigtigt element er også at sikre at produktet efter levetid, kan genbruges igen.

Materialer:
Når vi designer produkterne, er første skridt at sikre at produktet vil være i toppen i forhold til kvalitet og levetid. Materialerne har en vigtig rolle i produktionen og vi har herunder udarbejdet en liste med de materialer vi bruger og i hvilken rækkefølge vi prioriterer dem. Ved alle materialer er der både fordele og ulemper. Både i forhold til kvaliteten, men også i forhold til det aftryk det enkelte materiale har i forhold til klima/miljø.

Første valg:
Genanvendt bomuld.
Genanvendt uld.
Genanvendt cashmere.
Regenerativ økologisk bomuld.
Økologisk Hamp.
Økologisk Hør.

Andet valg:
Økologisk bomuld (GOTS certificeret).
Uld (RWS certificeret).
Tencel Lyocell.
Tencel Modal
Rest-garner eller rest-metervarer. (Rester der er i overskud på fabrikkerne).

Tredje valg:
Econyl.
Genanvendt polyester / polyester / polyamid.
Biobaseret polyester.
Konventionelt hamp.
Konventionelt hør.

Nej Tak!

Følgende materialer vil vi ikke bruge i vores produktion:
BCI bomuld, silke, læder, pels, dun, angora, mohair, cashmere, viskose, bambus, polyester eller konventionel bomuld.

Transport:
Al transport af varer fra leverandører, skal ske med lastbil, tog eller skib. Vi bruger ikke fly-transport.

Undgå så vidt muligt:
Konventionel modal.
Elastane-Modal.

HANGTAGS

Alle vores handtags er lavet af sukkerør

Vores hangtags er lavet af et helt særligt materiale: Sukkerrør. Gennem de seneste årtier er sukkerrør i stigende grad blevet et produkt, der benyttes til at fremstille papir. Mere præcist er det biproduktet bagasse fra sukkerrørene, der benyttes til fremstillingen.

Metoden til at lave sukkerrør om til papir ligner på mange måder den samme metode, som når der skal laves almindeligt papir.

METODEN ER FØLGENDE:

Først og fremmest drænes sukkerrøret for sukker. Den del der er tilbage efter dræningen, kaldes bagasse. Herefter bliver bagassen knust til en pulvermasse, som bliver kørt gennem rensningsanlæg for at skille sten og skidt fra. Når bagassen er knust og renset, bliver den kogt i en stor metalbeholder. Dernæst kommer pulveret gennem en blegningsproces for at skifte farve fra brun til hvid. Afslutningsvist køres det gennem maskiner for at omdanne pulveret til fint, tyndt papir.

Ved at anvende et biprodukt fra sukkerproduktionen, mindskes miljøpåvirkningen betragteligt sammenlignet med, hvis det var almindeligt papir, der blev brugt. Selvsagt kræver det heller ikke, at der fældes træer.

Corozo-knapper

Drop plastikken

De knapper du ser på vores tøj, er corozo-knapper. Disse er fremstillet af frøene fra corozo-nødden, som vokser på palmetræer i tropiske områder som Peru, Ecuador og Panama. Disse områder er kontrolleret ikke-truede områder. 

Inden frøene bliver til, består nødden af en masse kerner, som indeholder en hvid væske. Denne væske hærder i modningsfasen og bliver senere til frø. Frøene som bruges til at fremstille knapperne, indeholder fibre, som er stramt viklede ind i frøene. Dette medfører, at frøene er meget holdbare og har en vis hårdhed. Med sådanne egenskaber kan frøene konkurrere med plastik. Corozo-knapperne adskiller sig dog drastisk fra plastikken, da de blandt andet fremstilles uden kemisk efterbehandling. Derfor er corozo-knapperne et 100% naturligt produkt. 

Da frøene kan variere i størrelse, er hver enkelt knap helt unik i dens sammensætning. Knapperne er med deres gode egenskaber stærke, samtidig med at de ikke vejer særlig meget, og har et rigtig fint udseende. Faktisk kaldes corozo-nøddens indhold også for vegetabilsk elfenben, da farven minder utrolig meget om animalsk elfenben. Der er dog ingen andre ligheder mellem vegetabilsk og animalsk elfenben, så du kan roligt og med god samvittighed vælge styles med corozo-knapper.

ELSK bruger corozo-knapper, da disse ikke sætter nogen fodspor i verden og miljø. På den måde benytter vi et 100% naturligt materiale, som vi kan stå inde for. Når knapperne er lige så stærke og holdbare som plastik, er der ingen grund til at vælge plastik-knapperne.

ØKOLOGISK BOMULD

Bomuld er et af verdens mest populære materialer. Grunden til dette er, at bomuld er et blødt, men stærkt, materiale der tager minimal skade ved vask og holder formen. 

Konventionel bomuld er dog verdens mest belastende afgrøde og en stor del af verdens sprøjtegifte bruges til bomuld. Det dyrkes ofte i en mono-kultur, hvor den samme mark har den samme afgrøde igen og igen. På sigt ødelægger og udpiner det jorden. Energi- og vandforbruget er samtidig utrolig højt. Ved at bruge økologisk bomuld, skære du væsentlig ned på en lang række af de parametre som ved konventionel dyrkning belaster miljøet. Størstedelen af vores styles består i højere eller mindre grad af økologisk bomuld.

Økologisk bomuld er bedre for både dig og planeten, end konventionel bomuld er. Kravene om nedbrydeligheden og giftigheden i de produkter, som fremstilles af økologisk bomuld, er nemlig strenge. Derfor undgår du giftige kemikalier og rester fra pesticider og insekticider ved brug af økologisk bomuld. 

For at sikre at den økologisk bomuld lever op til de højeste standarder, bruger vi udelukkende bomuld fra certificerede leverandører. På selve marken hvor bomulden gror, sikrer økologisk bomuld også, at der er sædeskifte, og man dermed bevarer den høje kvalitet og diversitet af jordbunden. Udover kravene til miljøbelastningen ved produktionen af bomulden, stiller certificeringen også strenge sociale krav, som blandt andet sikrer, at der ikke gøres brug af børnearbejde.

Når det er sagt, belaster økologisk bomuld stadig en del, og har et højt energi- og vandforbrug. Vandforbruget og energiforbruget afhænger dog i høj grad af typen af bomuld der bruges, hvor den vokser og hvor tæt dyrkningen er på det sted hvor bomulden skal videreforarbejdes og efterfølgende laves til en metervarer.

Fordele:

> Mindre vand ved produktionen end ved konventionel.

> Dyrkes af ubehandlede frø, hvilket vil sige, at de ikke er genmodificerede. 

> Der benyttes ikke skadelige pesticider. 

> Ukrudt udryddes ikke med ukrudtsmidler, men i stedet ved hjælp af håndkraft.

> Bløde fibre, og dermed et blødt materiale. 

> Indeholder ingen skadelige stoffer, og er derfor fuldkommen sikkert for dig at bære mod huden.

> Naturligt fiber, hvilket betyder at det er 100% nedbrydeligt i modsætning til syntetiske fibre.

Ulemper:

> Bruger stadig meget vand ved produktionen.

> Bomuldsproduktion kræver et stort landareal.

Genanvendt Bomuld

Hos ELSK benytter vi ikke blot nyproduceret økologisk bomuld, men også den genanvendte af slagsen. I stedet for at producere helt ny bomuld – konventionel eller økologisk – drager produkter af genanvendt bomuld gavn af det, som ellers var tiltænkt affald. Den genanvendte bomuld består nemlig af restmaterialer fra fabrikker og kasserede eller brugte produkter. Når restmaterialerne skal genanvendes, bliver de skåret op mekanisk, og dermed omdannet til bomuldsfibre, hvorefter det blandes sammen igen til nyt materiale. Ulempen ved denne proces er dog, at fibrene bliver kortere og mindre holdbare. Derfor kan genanvendt bomuld sjældent stå alene. I stedet er det ofte nødvendigt at blande det med andre materialer, for at få en holdbar metervare.

Fordele:

> Der bruges færre ressourcer i form af blandt andet vand og farve.

Ulemper:

> Mindre holdbart, og skal derfor blandes med andet materiale.

Genanvendt polyester

Polyester – genkendes også som PES – er ikke et naturligt materiale som uld og bomuld. I stedet er det et materiale, der bliver syntetisk produceret på fabrikker. Ved tøj ser du oftest, at polyester er blandet med andre materialer, såsom bomuld. Kigger du i noget af dit eget tøj, vil du med garanti finde et label, hvor der står noget i stil med 30% polyester og 70% bomuld. Grunden til at polyester blandes med de naturlige materialer er, at polyester har nogle eftertragtede egenskaber, som man ønsker at overføre til de naturlige materialer. Polyester krøller f.eks. meget lidt, og har en meget fleksibel struktur. Ved at blande materialerne, får man altså de bedste egenskaber fra begge verdener. 

Hos ELSK bruger vi ikke nyproduceret polyester i vores tøj. I stedet benytter vi os  af den genanvendte slags. Ved at genanvende polyester, spares der en hel del på kemikalieudledningen, der skal ikke benyttes nyt petroleum, og der spares op mod 75% CO2 i processen.

Genanvendt polyester er lavet af polyestermateriale i form af f.eks. vandflasker med PET-stempel, spildpolyester fra produktion eller polyestergarn. Ved f.eks. at bruge vandflasker med PET-stempel til genanvendt polyester, mindskes det antal af plastikflasker, der ender i havet, samtidig med at mængden af olie og naturligt gas, der skal bruges til plastikproduktion i forbindelse med ny polyester, skrues betydeligt ned.

Polyester er et populært materiale at genanvende, da det kan genanvendes på mange forskellige måder, uden at det mister sine egenskaber. Derfor er det miljømæssigt og sundhedsmæssigt meget bedre at anvende end den nyproducerede af slagsen.

Fordele:

> Mindre energiforbrug end ved at producere nyt

> Har samme egenskaber som nyproduceret polyester

> Udleder 75% mindre CO2 end ved normal produktion.

Ulemper:

> Indeholder stadig plastik, som kan resultere i mikroplastik og udledning af mikroplast-fibre

> Mange metervare er ikke kun lavet af ren polyester men er blandet med andre materialer og kan derfor være svære at genanvende

> Der er usikkerhed i forhold til farven efter at have anvendt genanvendelige materialer som f.eks. plastikflasker.

SEACELL

Seacell er et materiale lavet af træfibre og havtang. Det vil sige, at der her er tale om et 100% naturligt materiale, der udelukkende er produceret af FSC-certificeret træ og tang. Begge af disse materialer er fornybare ressourcer, og ved dyrkningen af dem benyttes der metoder, der både sparer på energi og ressourcer. 

Ved fremstillingen af seacell, anvendes den samme metode, som ved produktion af tencel.

Seacell indeholder flere mineraler og vitaminer end noget andet naturligt materiale. Herunder blandt andet vitamin E og aminosyre. Desuden har det antibakterielle egenskaber, der blandt andet beskytter huden og er god for folk med hudproblemer. 

Foruden at seacell er lavet af fornybare materialer, er det også utrolig blødt og komfortabelt at bære på kroppen. Materialet kan anvendes i produktionen af mange forskellige typer tøj. Herunder undertøj, sportstøj og hverdagstøj.

Fordele:

> Komfortabelt og blødt materiale

> Energibesparende og bæredygtige produktionsprocesser 

> Fornybare ressourcer

> Beskytter huden.

Ulemper:

> Usikkert hvor meget tang, seacell indeholder – det kan variere fra levering til levering. Man kan forvente op til 5%.

Tencel/Lyocell

Tencel – også kendt under det tekniske navn lyocell – er blandt de mest miljøvenlige materialer. Det er nemlig fremstillet af træ. Du undrer dig måske grundigt over, hvordan tøj kan produceres af træ. For er det ikke sådan et, der står ude i skoven, og er rimelig massivt? Jo, det er det. Men ud af det robuste træ, kan der dannes små fibre, som kan benyttes i produktionen af tøj. Fibrene dannes ved, at træet hakkes til træ-kvas, hvorefter det opløses i en lukket, kemisk proces, og efterfølgende bliver omdannet til små fibre, som skal skylles, og senere spindes til garn. Det, at den kemiske proces foregår i et lukket system betyder, at 99,5% af de kemiske stoffer bliver genanvendt fra produktion til produktion. Samtidig sørger det lukkede system for, at der ingen forurenet spildevande løber i søer, havet m.fl. 

Eftersom tencel gennemgår denne proces, kaldes det for regenererede fibre eller halv-syntetiske fibre. Tencel er fremstillet af den østrigske producent Lenzing, og stammer fra bæredygtigt skovbrug, som er FSC-certificeret.

Selvom tencel er et materiale fremstillet af træfibre, stikker det ikke eller giver splinter. I stedet er det et blødt materiale, som har en god absorberings- og varmeledende evne, og så er det utrolig behageligt at have på. Skal det sammenlignes med et andet materiale, kan det sammenlignes med Viscose. Tencel er dog langt bedre for planeten, og kræver langt færre ressourcer end viscosen.

Se vores tencel produkter her

Fordele:

> Blødt og god absorberings- og varmeledende evne

> Produceres i et lukket system

> Bæredygtigt skovbrug

> Bakteriehæmmende.

Ulemper:

> Fibrene kan være svage ved gentagende slid

> Krøller let 

> Kan krympe.

Hør/Linned

Materialet hør kommer fra de cellulosefibre, der er i hørplanten. Det er derfor fuldkommen naturligt. Hørplanten kræver meget lidt og vokser hurtigt. Den har hverken brug for store mængder vand eller gødning, og den kan gro langt de fleste steder. Hør er hårdfør, og den kan derfor uden problemer klare sig mod insekter.

Hør er særligt velegnet til sommertøj, eftersom det er luftigt, åndbart, absorberende og har gode varmeledende evner. De varmeledende evner gør dog også, at det om vinteren kan holde dig varm. Lad ikke materialets lethed snyde dig. Det er nemlig utrolig stærkt, og produkter fremstillet af hør, kan du være sikker på, at der holder i en lange række år. 

Tøj lavet af hør er letgenkendeligt med sin flotte struktur, der både giver et let og groft udtryk.

Fordele:

> Hørplanten kræver meget lidt og vokser hurtigt

> Let, åndbart materiale

> Slidstærkt.

Ulemper:

> Tendens til at krølle meget

> Stor chance for, at det krymper ved første vask.

> Er følsom overfor pletter.

Hamp

Hamp er i toppen af poppen i forhold til materialer, som er mest skånsomme overfor jorden. Hamp kræver nemlig meget lidt vand og landareal for at gro. Desuden kan alle dele af hampplanten bruges til forskellige materialer og produkter, hvilket betyder, at det er en plante med et stort udbytte.

Foruden at hampplanten har et stort udbytte og kræver få ressourcer at dyrke, er hamp god at bruge i tøjproduktion, fordi fibrene både er stærke og lange, hvilket betyder, at det er et slidstærkt materiale. Med sådan en egenskab, har tøj lavet af hamp ofte også et mere råt udtryk.

Selvom mennesker i mange år har brugt hamp til tøj, er teknologien, der skal omdanne hamp til fibre, forældet og meget energikrævende. Grunden til at teknologien ikke er blevet opdateret er, at efterspørgslen på tøj lavet af hamp, er meget lav. 

Øges efterspørgslen og fornyes teknologien, har hamp dog et stort, grønt potentiale.

Fordele:

> Kræver meget lidt vand og landareal for at gro

> Utrolig slidstærkt

> Hele planten kan udnyttes.

Ulemper:

> Forældet teknologi

> Energikrævende at omdanne til fibre.

Elastan

Elastan er et syntetisk materiale, der tilføjer stræk og fleksibilitet til en metervare. Elastan er et materiale, som vi hos ELSK kun bruger i et begrænset omfang. Det gør vi, fordi færdige produkter hvori der er blandet elastan, er sværere at genanvende. Når vi benytter det, er der ikke mere end 3% blandet i materialet. Generelt i tøj er det meget sjældent, at du vil se mere end 5% elastan blandet i materialet.

Fordele:

> Strækbart og fleksibelt

> Kan give bedre pasform og mere bevægelsesfrihed.

Ulemper:

> Svært at genanvende

> Kan gøre stærke materialer svagere.

ULD/Genanvendt Uld

Uld er et fantastisk, naturligt materiale, som har en lang række fordele. Det meste uld kommer fra får, men det kan også komme fra andre dyr som lamaer og alpakaer. Fåreuld er det mest almindelige, og det billigste af de forskellige slags. Grunden til dette er, at de andre, mere specielle typer, ofte bliver produceret i mindre mængder, og derfor er prisen også højere.

Produkter der er lavet af uld, har en lang holdbarhed og levetid. Undersøgelser viser, at produkter af uld kan holde i mere end 20 år. Uld er derfor en vigtig spiller, når det kommer til at skabe produkter med minimum klimabelastning. Grundet uldens holdbarhed, er den også optimal at benytte til genanvendelse. Andre fordele ved ulden er, at det er utrolig åndbart. Derfor kan det både bruges om vinteren og sommeren. Om vinteren sørger det for at holde dig varm, og om sommeren køler det.

Foruden at benytte ny uld, bruger vi også den genanvendte af slagsen. Uld kan genanvendes på mange måder. Det kan omdannes til sine tidligere lange fibre og dermed benyttes til at skabe nyt tøj, men det kan også omdannes til korte fibre, som derefter kan benyttes til blandt andet madrasfyld. De lange fibre dannes gennem en proces, hvor ulden trevles op og gendannes til garn. Garnet benyttes herefter til at skabe nye, holdbare styles. 

Det kan være en labyrint at spore ulden helt tilbage til fåret. Hos ELSK stiller vi krav om, at al ulden vi bruger, er mulesing-fri. Vi benytter udelukkende RWS-certificeret uld.

Uld er ikke kun liv og glade dage. Som andre materialer, har det også sine ulemper. Uld kommer fra dyr, og ligesom mennesker, prutter dyr. Det skaber methan-gasser, om som du nok allerede ved fra debatten om oksekød, er det noget rod for atmosfæren. Derudover kræver det plads, og dermed store landarealer, at holde får og andre dyr med uld. Ligesom alle levende væsener, skal de også fodres, og foderproduktion kræver, som du nok også ved, meget plads til markerne.

Fordele:

> Utrolig holdbart

> Let at genanvende

> Det er svært at krølle

> Utrolig åndbart

> Sundt for huden

> Brandsikkert

> Absorberer fugt bedre end andre materialer.

Ulemper:

> Kommer fra dyr, som producerer methan-gasser

> Skal vaskes skånsomt

> Dyrene kræver store landarealer.

Restgarn

Inden for tøjindustrien er det utrolig meget spild. Spild som vi ikke har lyst til at være en del af. Derfor fremstiller vi også styles af restgarn. Ved at benytte restgarn, skabes der nye styles af noget, der måske ellers ville være blevet smidt ud.

Du bemærker måske, at vores styles af restgarn har en særlig farve – eller nærmere et særligt mønster. Det er fordi, at der er tale om en sammensætning af mange forskellige garnrester. De skaber tilsammen et unikt og karakteristisk mønster. Derfor er der heller ikke to styles, der er identiske.

Eftersom der er tale om rester, kan vi kun få produceret og tilbyde et begrænset antal. Du skal derfor ikke vente for længe med at slå til, hvis du har set dig lun på en style af restgarn. 

Fordele:

> Mindre spild.

Ulemper:

> Der kan kun produceres et begrænset antal.