Pas godt på dit tøj – dét er god stil
Vi har sagt det før, og nu siger vi det igen. Tøj sviner og forurener. Så meget, at det er den anden mest forurenende industri i verden. Derfor er det heller ikke helt sandt, når modebrands kalder sig for bæredygtige.
”Jamen hov, kære ELSK, kalder I jer ikke for bæredygtige?”
Nej, det gør vi ikke. Det ville være en stor løgn at insistere på, at vi er det. Vi må nemlig erkende, at tøjproduktion sandsynligvis aldrig bliver 100% bæredygtig. Det er dog ingen undskyldning for ikke at forsøge at gøre det bedre og belaste mindst muligt. Derfor gør vi vores allerbedste for hele tiden at blive bedre og for at skubbe tøjindustrien i en grønnere retning.
Men hvorfor er tøj egentlig så miljøbelastende?
Først og fremmest benyttes der utrolig meget vand – nogle gange kemi og store landarealer – til at producere et stykke tøj, og ofte skal det produceres så hurtigt og billigt, at det skaber utrolig ringe vilkår for dem, der laver tøjet. Når der produceres så store mængder, som der gør, ender det med at lave et kæmpe svineri.
Der ville dog ikke blive produceret så meget, hvis ikke der var en efterspørgsel.
Derfor stammer en stor del af belastningen i bund og grund fra dig som forbruger. Hver gang du køber nyt tøj, skaber du en større efterspørgsel, og det er denne efterspørgsel, som modebrands får produceret deres tøj efter.
I dag købes der helt utrolige mængder tøj, og desværre bruges en stor del af det meget lidt, før det skiftes ud. Ved at skære ned på dit køb af tøj, og forlænge brugen af det, vil du gøre en betydelig forskel. Når du gør dette, nedsætter du nemlig efterspørgslen på tøjet, og dermed får modebrands intet ud af at producere så store mængder, på kort tid, som de gør i dag. Hvis du samtidig vælger tøj, som er af høj kvalitet og produceret under gode vilkår, lægger du et pres på den øvrige industri, hvilket i sidste ende kan føre til, at disse brands også begynder at sætter kvalitet, bæredygtighed og bedre vilkår i højsædet. Vis industrien hvad du gerne vil have. Dét skaber forandring.
Når du køber tøj af god kvalitet, holder det længere. Endnu længere holder det, hvis du gør alt hvad du kan for at holde liv i det.
En af de ting du kan gøre for at forlænge dit tøjs levetid, er ved at vaske mindre. Det slider nemlig på tøjet, hver gang du vasker det. I stedet for at vaske, hver gang du har haft tøjet på, kan du pletfjerne eller hænge det udenfor til luftning. Vask kun, hvis dårlig lugt ikke forsvinder, eller hvis det er meget beskidt. Desuden bør du ikke opgive tøjet, hvis der kommer huller i. Der findes mange gode måder at lappe dem på. Har du for eksempel et par jeans, som er blevet lidt slidte på knæene, kan du lave dem til ripped jeans. Eller hvis en t-shirt eller jakke har fået et hul, kan du sy en lap i, eller du kan brodere ovenpå hullet.
Du skal heller ikke være bleg for at forsøge at sy dit tøj om til noget andet. Du kan for eksempel lave shorts ud af et par gamle bukser, eller lave din kjole til en top eller nederdel – måske endda begge. På den måde kan du give nyt liv til dit gamle tøj.
Selvfølgelig kan du alene ikke afhjælpe problemet, men løsningen starter et sted, og det kan lige så godt være hos dig. Det du gør, gør en forskel.
Vil du være med til at skabe en grønne tøjindustri, gælder det om at behandle dit tøj bedre, vaske det mindre og i det hele taget mindske dit køb af tøj.