
Pas på dit tøj
Forlæng levetiden på din garderobe
Hos ELSK udvælger vi vores materialer ud fra, at de skal være slidstærke, og skal kunne holde til at blive brugt. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ønsker at belaste miljøet så lidt som muligt. Når vi vælger materialer, har vi derfor et stort fokus på genanvendte og naturlige materialer. Vi ønsker, at levetiden på vores tøj er lang, og at du er tilfreds med tøjets kvalitet, så længe du har det.
Derfor vil vi dele nogle gode råd med dig om, hvordan du behandler dit tøj bedst muligt, så det holder længst muligt.
Overvej dit køb
Tøj skal give mening for dig
Det lyder måske mystisk, hvordan det at overveje et køb har noget at gøre med at passe på sit tøj. I virkeligheden spiller det tæt sammen. Hvis du overvejer dit køb grundigt og kun vælge tøj, som du ved, at du vil blive glad for og bruge meget, så er der også større chance for, at du værner om det, og har lyst til at forlænge dets levetid.
Når du overvejer dit køb, bør du også se på materialet. Er det noget, der holder? Virker det behageligt? Som regel koster det lidt mere at gå op i disse ting, men det betyder i den anden ende, at du kommer til at eje tøj af høj kvalitet, som holder længe.
Giv nyt liv
Alle fortjener en ekstra chance - også dit tøj
Når dit tøj når den fase, hvor du ikke længere synes, at det passer i hverken størrelse eller stil, er det måske på tide at kigge på det med andre øjne. I stedet for at smide det ud, kan du omdanne det til nyt tøj. Har du et par gamle bukser, kan du lave dem om til shorts. En kjole kan syes om til en top. Din slidte T-shirt kan fungere som stof til en mulepose eller scrunchie. Mulighederne er mange, og internettet bugner med ideer og vejledninger til, hvordan du kan skabe nyt ud af gammelt stof.
Hvis du ikke vil forsøge at omdanne tøjet, kan du i stedet vælge at give det til genbrug eller sælge det. Så er der andre, der kan få glæde af det og give det nyt liv.
Skal det vaskes ?
Giv tøjet en pause
Rigtig mange mennesker har en tendens til at smide deres tøj til vask efter at have haft det på én enkelt gang. Problemet med dette er, at tøjet meget sjældent hverken lugter eller er blevet beskidt efter at være blevet brugt den ene gang. Derfor ender tøjvasken bare med at være unødvendig slid på tøjet.
Hvad du i stedet kan gøre, er at pletfjerne, fryse tøjet eller hænge det til luftning. Alle disse ting påfører betydeligt mindre slid, og i længden sparer det dig også for en vask eller to.
Når det bliver tid til at vaske, er der et par ting, du kan gøre. Vasker du tøj, der indeholder kunstige fibre, er det en god ide at lægge det i en washingbag. Vi anbefaler at benytte den fra Guppy Friend. Denne sørger for at fange en stor del af de mikroplastfibre, som denne type tekstil udleder. Desuden er det en god ide at benytte flydende vaskemiddel, da det opløses bedre en pulver. Vask dit tøj ved lavest mulige temperatur, brug maskinens Eco-indstilling, og vælg den korteste vaskecyklus. Sidst men ikke mindst, skal du sørge for at fylde maskinen op. Det er både bedre for tøjet, og du sparer på vand og energi.

Vaskeguide
Materialer er forskellige, og derfor skal de også behandlet forskelligt. Nedenfor har vi lavet en guide til de mest besværlige materialer, og hvordan du vasker dem. Afslutningsvist giver vi også et par råd til, hvordan du generelt bør vaske dit tøj. Følger du denne guide, er du godt klædt på til at passe bedst muligt på dit tøj.
Økologisk Bomuld
Økologisk bomuld er fri for skadelige pesticider og andre dårlige kemikalier. Desuden udleder dyrkningen af bomuldsplanterne op til 94% færre drivhusgasser end ved konventionel bomuld. Tøj lavet af økologisk bomuld, er derfor sundere for dig at bære.
Vi anbefaler, at du vasker tøj, der er lavet af økologisk bomuld ved 30 grader for at undgå, at det krymper.
Det er altid en god idé at vende vrangen ud, især når der er print på tøjet. Vask med lignende farver og undgå at tørre det i tørretumbleren.
Strik
Undgå så vidt muligt at vaske dine striktrøjer. Læg dem i stedet i en pose, og dernæst i fryseren natten over. Den hårde kulde er nemlig med til at dræbe bakterier og lugt.
Bliver det alligevel nødvendigt at vaske din strik, så brug samme vaskemetode, som ved tøj af uld: Brug uldvaskemiddel og vaskemaskinens uld- eller håndvaskprogram.
For at pleje dine striktrøjer bedst muligt, bør du undgå at hænge dem på en bøjle i skabet. Læg dem i stedet sammen i skabet eller skuffen, så formen bevares.
Uld
Tøj der er lavet af uld, skal ligesom strik, ikke vaskes så ofte. Uld har en selvrensende effekt og indeholder lanolin, der nedbryder bakterier og lugt. I stedet for at vaske dit tøj af uld, så hæng det på en bøjle på badeværelset, hvor luften er fugtig eller udenfor. Det har godt af frisk luft, og det er ofte nok til at fjerne dårlig lugt. Du kan også bruge Clothing & Shoe mist spray fra Steamery.
Hvis uldtøjet skal vaskes, så sørg for at bruge uldvaskemiddel og vaskemaskinens uld- eller håndvaskprogram. Lad tøjet tørre fladt på et håndklæde efter vask. Ved vask af fine materialer, brug eventuelt Delicate Wash fra Steamery.
Tencel/Lyocell
Tencel er blandt de mest miljøvenlige materialer. Som et ekstra plus i bog, er det også utrolig blødt og behageligt at have på. Det består af træ-kvas, som bliver opløst, og derefter omdannes til små fibre, som spindes til garn.
Den bedste måde at vaske dit tøj af Tencel på, er ved at vaske det i hånden. Det kan dog også tåle en mild vask på 30 grader ved en lav centrifugeringshastighed. Når fibrene bliver våde, mister de godt halvdelen af deres styrke, så undgå at vride tøjet.
Læg tøjet til tørre, fladt på et håndklæde, så det kan suge det overskydende fugt.
Hamp
Hampfibre er meget stærke og lange, derfor er stof lavet af hamp utrolig hårdfør og holdbart. Det kryber meget lidt, og falmer heller ikke så let.
Tøj lavet af hamp kan vaskes i koldt såvel som varmt vand. Sørg dog for at benytte et mildt og miljøvenligt vaskemiddel. Undgå at lægge det i tørretumbleren. Det har bedst af at lufttørre, fordi tørretumblerens høje varme ikke er god for hampfibrene.
Generelt
Hvis du er en af dem, der ikke helt magter at kigge på vaskelabelet for at finde ud af vaskeanvisnigner eller materiale, er der nogle generelle ting, du kan gøre for at skåne dit tøj mest muligt: Vælg 30 grader, et skåneprogram, få omdrejninger og skånsomt vaskemiddel.
Hvis dit tøj ikke rigtig er beskidt, men du stadig ønsker at vaske, anbefales en koldvask på 15-20 grader. Vælger du en koldvask, bør du være opmærksom på at benytte vaskemiddel, der er beregnet til dette.