ELSK® OMSORG

Guide til forlænget levetid og minimeret miljøpåvirkning.

Hos ELSK udvælger vi vores materialer ud fra at de skal være slidstærke og de skal kunne holde til at blive brugt. Vi ønsker at levetiden på vores tøj er lang, og at du er tilfreds med tøjets kvalitet, så længe du har det.

Derfor vil vi dele nogle gode råd med dig om, hvordan du kan behandle dit tøj.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ønsker at belaste miljøet så lidt som muligt.

Når vi vælger materialer, har vi et stort fokus på genanvendte materialer og naturlige materialer.


Vask og pleje

Generelt skal du undgå at vaske dit tøj oftere end nødvendigt. Der er ingen grund til at vaske det, hver gang du har haft det på, medmindre det er beskidt. Hæng dit tøj på en stol eller på en bøjle i vinduet eller udenfor og lad det få lidt luft.

Når du vasker dit tøj, så vask ikke kun en halv vask, men en hel vask. Først og fremmest sparer du vand og energi, men du passer også bedre på dit tøj, fordi vasketromlen er fyldt med tøj.

Vask dit tøj ved lavest mulige temperatur, brug maskinens Eco-indstilling, vælg den korteste vaskecyklus og brug flydende vaskemiddel, da det opløses bedre end pulver.

Når du vasker fine materialer, f.eks. silke, viskose, uld og tencel, så vend vrangen ud og brug en vaskepose til at beskytte tøjet. Vi anbefaler at du vasker dit tøj i en Guppyfriend vaskepose, når du vasker tøj, der f.eks. indeholder genanvendt polyester. Når tøjet bliver vasket, knækker små fibre af mikroplast, som forurener og ender i have, floder og fisk. Vaskeposen gør tøjvasken mere miljøvenlig, da den opfanger de fibre, der afgives og mindsker udledningen af mikroplast.


Strik

Undgå at vaske din striktrøje og læg den i stedet i en pose i fryseren natten over – kulden dræber bakterier og lugt. Hvis det er nødvendigt at vaske tøjet, så brug samme vaskemetode, som ved tøj af uld.
For at pleje din striktrøje, så undgå at hænge det på en bøjle i skabet, men læg det i stedet sammen i skabet eller skuffen, så formen bevares.

Økologisk bomuld

Økologisk bomuld er fri for skadelige pesticider og andre dårlige kemikalier, og dyrkningen af bomuldsplanterne udleder op til 94% færre drivhusgasser – derfor er tøj lavet af økologisk bomuld, sundere for dig at bære.
Vi anbefaler at du vasker dit tøj, der er lavet af økologisk bomuld, ved 30 grader for at undgå at det krymper.
Det er altid en god idé at vende vrangen ud, især når der er print på tøjet. Vask med lignende farver og undgå at tørre det i tørretumbleren.

Uld

Tøj der er lavet af uld, skal ikke vaskes så ofte. Uld har en selvrensende effekt og indeholder lanolin, der nedbryder bakterier og lugt. Hæng det på en bøjle i badeværelset, hvor luften er fugtig eller udenfor – det har godt af frisk luft og det er ofte nok. Du kan også bruge Clothing & Shoe mist spray fra Steamery.
Hvis uldtøjet skal vaskes, så sørg for at bruge uldvaskemiddel og vaskemaskinens uld- eller håndvaskprogram – og lad tøjet tørre fladt på et håndklæde. Ved vask af fine materialer, brug evt. Delicate Wash fra Steamery.

Tencel/Lyocell

Tencel er blandt de mest miljøvenlige materialer, og det er utrolig blødt og behageligt at have på.
Træ-kvaset bliver opløst og bliver til små fibre, som man spinder til garn.
Det er bedst at vaske tøj, der er lavet af tencel, i hånden, men det kan også tåle en mild vask på 30 grader – ved en lav centrifugeringshastighed. Når fibrene bliver våde, mister de godt halvdelen af deres styrke, så undgå at vrid tøjet.
Læg tøjet til tørre, fladt på et håndklæde, så det kan suge det overskydende fugt.

Hamp

Hampfibre er meget stærke og lange, så stof lavet af hamp holder godt. Det kryber ikke så meget, og falmer heller ikke så let. Tøj lavet af hamp kan både vaskes i koldt eller varmt vand, med et mildt og miljøvenligt vaskemiddel. Det har bedst af at lufttørre, fordi tørretumblerens høje varme ikke er god for hampfibrene.