Det mindste vi kan gøre, er at give lidt igen

Mmmh. Kan du mærke det? 

Fuglene synger deres sange, træerne folder sine grønne fingre ud, overjakkerne bliver pakket bagerst i skabet, solens stråler markerer sin tilstedeværelse på din hud.

Foråret har fundet frem til det danske land. 

Er det ikke fantastisk, at vi lever på en jord, der skænker os alt dette? 

Apropos jord, så er det i dag Jordens dag. Den 22. april er hvert år den dag, hvor vi fejrer Jorden og sætter fokus på miljø og klima. Som mange andre virksomheder med bærdygtighed på dagsorden, mener vi selvfølgelig, at hver dag skulle være Jordens dag.

Hvorfor? Fordi vi skylder alt til Jorden, og burde gøre bare lidt hver dag, for at gøre den til et bedre sted og passe på den. 

Med rødder i Thy er vi tæt på naturen. Vi mærker dens styrke såvel som sårbarhed på nært hold. Den husker os på, at livet på Jorden er skrøbeligt, og at det er vores fornemmeste opgave, at passe på den og give igen, hver gang vi tager. ”I pagt med naturen” kan lyde som noget værre hippie-vås, men i virkeligheden er det sådan, vi skal leve, hvis vi fortsat vil kunne nyde alle forårets facetter – såvel som de øvrige årstiders. 

Lad os sammen tage hånd om Jorden. Lad os sammen give lidt tilbage til den. Det synes vi ærlig talt, at den fortjener.

Hvad er Jordens dag?

Ligesom så mange andre mærkedage, stammer Jordens dag fra USA. Dagen opstod da en stor del af den amerikanske befolkning den 22. april 1970 gik på gaden for at protestere mod miljøforurening og for større klima- og miljøopmærksomhed. Protesten var en reaktion på en stigende opmærksomhed på USA's miljøforurening, og det store olieudslip der skete i Californien i 1969. Udslippet var den sidste dråbe, der skulle til for at sætte gang i folket. Herefter blev den 22. april markeret og anerkendt som Jordens dag, og fejres nu over hele verden for at øge opmærksomheden på klimaet. 

Hvad kan du gøre?

Det hele starter ved dig, og hvad du gør i din hverdag. Verden kan ikke blive et bedre sted, hvis ikke også du gør noget for den. I anledning af Jordens dag giver vi dig seks ting du kan gøre for at tage bedre hånd om jorden. Du kan gøre det i dag, i morgen, i næste uge, eller hver dag resten af dit liv. Husk: Lidt har også ret.

  1. Køb bedre og med omtanke

Tøjindustrien er den anden mest forurenende industri i verden. Derfor er dine indkøbsvaner af tøj et godt sted at starte. Det bedste du kan gøre, er slet ikke at købe noget, men det ved vi godt ikke altid er realistisk. Men i stedet for at gå ud og købe nyt, så tag i stedet en tur i en god genbrugsforretning – de fleste lidt større byer har en af de virkelig gode, hvor man altid kan finde guld. Hvis du ikke finder noget godt fra genbrug, og virkelig står og mangler, så sæt dig i stedet ind i de forskellige virksomheders baggrund, og om de gør noget for en bedre tøjproduktion. Det tager tid, men det betaler sig i sidste ende. Betal hellere lidt mere for et stykke tøj, hvor du bliver sikret ordentlig kvalitet, og som er blevet produceret under ansvarsfulde forhold for både mennesker og klima.

  1. Lad din have være vild

I Danmark har vi en tendens til, at haven hele tiden skal stå nyklippet og skarpt. Prøv i stedet at lade et stykke af haven gå sine egne veje. Dette vil gøre en stor forskel for livet og biodiversiteten i din have. Du kan også købe en af de mange vilde blomster-blandinger og så dem i et område. 

Har du et større areal, du gerne vil gøre vildt, eller er en del af en virksomhed, der gerne vil være grønnere, så kan du slå et smut forbi Vild med Vilje og få en masse inspiration eller blive en del af deres bevægelse.

  1. Vaske mindre

Rigtig meget tøj kan sagtens tåle at blive brugt mere end blot én gang, før det skal vaskes. I stedet for at vaske hver gang, du har brugt det, kan du i stedet lufte tøjet eller pletvaske det. Når du endelig vasker, bør du skrue så meget ned for graderne som muligt, og undgå at bruge skyllemidler. For at undgå for stor en udledning af mikroplast, kan du også vaske tøjet i en washing bag, som den fra Guppy Friend. Den sørger for at fange store dele af det udledte mikroplast, så det ikke ender i vandet.

  1. Saml skrald

Er du ude at gå, kan du med fordel tage et par handsker og en pose med i lommen. Ved altid at have det med, kan du på din gåtur samle det skrald, du finder i naturen, og sørge for at det ender det rigtige sted: Skraldespanden. Husk endelige at sortere, hvis det er muligt.  

  1. Spis grønnere

I flere år er det blevet fortalt, at vi skal spise mindre kød og mere grønt. Også Kostrådene afspejler dette nu. Det er da også ramme alvor, og kan gøre en stor forskel for kloden, hvis bare alle skærer en smule ned på deres kødforbrug. Prøv dig derfor frem med flere kødfrie dage. Du vil blive overrasket over, hvor mange lækre retter, der er at finde, som ikke indeholder kød.

  1. Uddan dig selv – vend ikke det blinde øje til

Rigtig mange mennesker vælger at vende det blinde øje til, når det kommer til klimaet. Dét er det værste, du kan gøre. I stedet er det vigtigt, at du uddanner dig og bliver klogere på hele emnet – selvom det kan være skræmmende læsning nogle gange. Søg på nettet, lyt til en podcast, læs en bog. Ved at uddanne dig bliver du mere bevidst om konsekvenserne ved dine handlinger i hverdagen, og inden længe lever du helt per automatik grønnere grundet din nye viden. Husk, at det ikke behøver at være hele din hverdag, du vender på hovedet. Bare få ændringer kan betyde meget i det store hele.

Hos ELSK forsøger vi hele tiden at gøre vores bedste for at passe så godt på Jorden som muligt – både på kontoret og i vores tøjproduktion. Vi er langt fra perfekte, og forsøger hele tiden at blive bedre. Derfor er vi også medlem af 1% for the Planet og støtter forskellige miljøbevarende organisationer. 

At passe på og bevare Jorden, er en opgave, vi skal påtage os I fællesskab. Ikke blot i dag, men alle dage. Gør noget sammen med os, din kæreste, familie og venner. Bare lidt.