VORES MATERIALER

Velkommen til denne liste over ELSK® materialer.

Tøjproduktion belaster miljøet. Meget. Derfor er det vigtigt vi tænker os om når vi skal producere vores tøj. Første skridt er at lave tøj som kvalitetsmæssigt og designmæssigt har en lang levetid. Dernæst er produktionsmetoder og materialer vigtigt.

Hvis vi skal belaste naturen så lidt som muligt, er det også vigtigt vi bruger de materialer som er mest miljøvenlige. Vi er på en evig rejse i at finde de bedste alternativer og finde ud af hvordan vi kan bruge vores materialer bedre. Der er fordele og ulemper ved dem alle, men har giver vi dig et lille indblik i det materialer vi mest hyppigt bruger.


Økologisk bomuld

Økologisk bomuld er fri for skadelige pesticider og andre dårlige kemikalier. Det er bedre for både dig og planeten end konventionel bomuld, da du undgår giftige kemikalier og rester fra pesticider og insekticider. Der er strenge krav om nedbrydeligheden og giftigheden i de produkter som fremstilles af økologisk bomuld. For at sikre at den økologisk bomuld lever op til de højeste standarder, bruger vi bomuld fra certificerede leverandører. Udover kravene til miljøbelastningen ved produktionen af bomulden, stiller certificeringen også strenge sociale krav og sikre at der ikke bruges børnearbejde. På selve marken hvor bomulden gror, sikrer økologisk bomuld også at der er sædeskifte og man dermed bevare en bedre kvalitet og diversitet af jordbunden.

Konventionel bomuld er verdens mest belastende afgrøde og en stor del af verdens sprøjtegifte bruges til bomuld. Det dyrkes ofte i en mono-kultur hvor den samme mark har den samme afgrøde igen og igen. På sigt ødelægger og udpiner det jorden. Energi og vandforbruget er samtidig utrolig højt. Ved at bruge økologisk bomuld, skære du væsentlig ned på en lang række af de parametre som ved konventionel dyrkning belaster miljøet. Ulempen ved bomuld generelt (både konventionel og økologisk) er at det typisk kræver et stort landareal og vandforbrug at dyrke bomulden. Som ved mange andre processer og materialer, er det svært at skære alt over en kam. Vandforbruget og energiforbruget afhænger også i høj grad af typen af bomuld der bruger, hvor den vokser og hvor tæt dyrkningen er på det sted hvor bomulden skal videreforarbejdes og efterfølgende laves til en metervarer.

Genanvendt polyester

Genanvendt polyester er lavet af polyester materialer som f.eks. vandflasker med PET stempel, spild polyester fra produktion eller polyester garn. Man benytter ofte polyester til genanvendelse da det kan genanvendes på mange måder f.eks. som råmateriale, det kan laves til rasp, kan anvendes som energi i forbindelse med forbrænding på et forbrændingsanlæg eller det kan omsmeltes.

Ved at genanvende polyester spares der en hel del på at udlede kemikalier ved en ny produktion af ren polyester. Da polyester kan genanvendes på så mange forskellige måder og stadig leve op til normal polyesters egenskaber er det miljømæssigt og sundhedsmæssigt meget bedre at anvende allerede eksisterende polyester. Da processen hvor polyesteret der skal genanvendes, skal rekonstruere fibrene på et molekylært niveau er der altså ingen forskel på normalt og genanvendt polyester. Når der genavendes polyester kræver det desuden ikke nyt petroleum og ydermere spares der på udledningen af CO2 med 75% ved genavending fremfor normal polyester produktion. Hvis der f.eks. skal anvendes plastik til genanvendelse er det langt bedre at anvende tomme plastikflasker til polyester produktion fremfor at disse ender i havet. På den måde er der heller ikke fisk eller andre dyr i havet der spiser plastikket. Ydermere bidrager produktionen af genanvendeligt polyester til at reducere mængden af olie og naturligt gas der skal bruges til produktion af plastik.

Fordele:
 • Den energi som skal bruges til at genanvende polyester, er mindre end hvis der skulle produceres helt nyt polyester
 • Har de samme egenskaber som normalt polyester
 • Bedre for klimaet – udleder 75% mindre CO2 end ved normal produktion af polyester
Ulemper:
 • Indeholder stadig plastik, som kan resultere i mikro-plastik
 • Mange metervare er ikke kun lavet af ren polyester men er blandet med andre materialer og kan derfor være svære at genanvende
 • Der er usikkerhed i forhold til farven som der bliver efter at have anvendt genanvendelige materialer som f.eks. plastik flasker
 • Genanvendt polyester kan udlede mikroskopiske plastik fibre

SeaCell

Seacell er lavet af træfibre og havtang. Seacell er et 100% naturligt materiale der udelukkende er produceret af FSC-certificeret træ og tang som begge er fornybare ressourcer. Metoden som bruges til at fremstille Seacell er den samme som anvendes ved tencel. Denne proces er både miljøvenlig og innovativ. Desuden sikrer denne proces at der ikke er nogen kemikalier som udvindes som spild. Materialet indeholder flere mineraler og vitaminer end noget andet naturligt materiale. Herunder blandt andet vitamin E og aminosyre. Udover at Seacell er lavet af fornybare materialer og er bæredygtigt, så er det også særdeles blødt og komfortabelt at bære. Seacell kan anvendes til mange forskellige tekstiler herunder f.eks. undertøj, sportstøj og hverdagstøj.

Fordele:
 • Komfortabelt og blødt materiale
 • Energibesparende og bæredygtige processer
 • Fornybare ressourcer
 • Beskytter huden

Ulemper:
 • Usikkert hvor meget tang Seacell indeholder – det kan variere fra levering til levering


Hør

Hør-materialet kommer fra de cellulose fibre der er i hør planten. Fordelen ved hør, er at det er en plante som kræver meget lidt og vokser hurtigt. Der er ikke brug for store mængder vand eller gødning og den kan gro på langt de fleste typer jord. Det er et let materialer og yderst åndbart. Samtidig med det, er det faktisk forbavsende stærkt, men ulempen ved materialet er at det har en tendens til at krølle mere end de fleste andre materialer. Hør har en flot struktur og giver produkterne et let, men samtidig mere groft udtryk.

Genanvendt Bomuld

Genanvendt bomuld, gør i bund og grund at man kan gøre gavn af det som ellers var affald. Det kommer fra restmaterialer fra fabrikkerne og kasserede eller brugte produkter. Affaldsmaterialet bliver skåret op mekanisk og blandes så igen sammen til et nyt materiale. Ulempen er, at fibrene i den process bliver kortere og mindre holdbar. Derfor er det som regel nødvendigt at blande den genanvendte bomuld med andre materialer, for at få et produkt som er holdbart nok.


Tencel

Træ?! Tencel er blandt de mest miljøvenlige materialer, og det er utrolig blødt og behageligt at have på. Det er yderst åndbart blandt vores favoritter! Tencel er fremstillet af træfibre. Man laver hakker træet til træ-kvas. Træ-kvaset bliver opløst i en lukket, kemisk process og bliver til små fibre, som man spinder til garn. Tencel er fremstillet af den østrigske producent Lenzing og stammer fra bæredygtig skovbrug som er FSC-certificeret. Tencel føles som materialet Viscose, men er langt bedre for planeten og tager langt færre ressourcer. Alt træ som bruges til Tencel, kommer fra bæredygtigt skovbrug.


Hamp

Hampfibre er meget stærke og lange, så stof lavet af hamp har en god slidstærke og har ofte et mere råt udtryk. Hamp er i toppen af poppen i forhold til materialer som er mest skånsomme overfor jorden. Hamp kræver både meget lidt vand og landareal for at gro. Alle dele har hamp-planten kan bruges til forskellige produkter/materialer og det gør også at det er en plante der har et stort udbytte.

Elastan

Det er et syntetisk materiale, der tilføjer stræk og fleksibilitet til en metervarer. Det er materiale som vi bruger i begrænset omfang hos ELSK, da det gør det svært at genanvende det færdige produkt, når der er blandet elastan i det.

Uld

Uld er et fantastisk materiale, som har en lang række fordele. Det meste uld kommer fra får, men kan også komme fra lamaer, alpacaer med flere. Uld er generelt et materiale som har en lang holdbarhed og netop holdbarheden og levetiden på produktet, er noget af det væsentligste i forhold til at skabe produkter med minimum klima-belastning. Uld er et naturprodukt og der biologisk nedbrydeligt, samtidig med at det er råvare som holder sig godt og derfor egner sig til genanvendelse. Det kan være en jungle af spore ulden helt tilbage til fåret. Hos ELSK stiller vi krav om at al ulden vi bruger er Mulesing fri og vi er i gang med at skifte over til udelukkende at bruge RWS-certificeret uld.

En af ulemperne ved uld, er at det kommer fra dyr. Og ligesom mennesker, så prutter dyr! Det giver methan-gasser og som du nok ved fra debatten om oksekød, er det noget rod for atmosfæren. Derudover kræver får plads og landarealer til at græsse.

Corozo-knapper

Corozo knapper er fremstillet af frøene fra Corozo-nødden. Corozo-nødden vokser på palmetræer i tropiske områder som Peru, Ecuador og Panama. Disse områder er kontrolleret ikke-truede områder.
Inden frøene bliver til, består nødden af en masse kerner, som indeholder en hvid væske, som hærder i modningsfasen og senere bliver til frø. Frøene som bruges til at lave knapperne, indeholder fibre som er stramt viklede inde i frøene. Dette medfører at frøene er meget holdbare og har en vis hårdhed. Med disse egenskaber kan frøene konkurrere med plastik. Dog har corozo knappen den store fordel at de fremstilles uden kemisk efterbehandling og er derfor et 100% naturligt produkt. Desuden er hver knap helt unik i dens sammensætning, da frøene kan variere i størrelse. Knapperne er med deres gode egenskaber stærke, samtidig med at de ikke vejer særlig meget og har et rigtigt fint udseende.

ELSK bruger Corozo knapper da disse ikke sætter nogen fodspor i vores verden og miljø. På den måde bruger vi et 100% naturligt materiale som vi kan stå inde for. Når knappen er ligeså stærk og holdbar som plastik, er der ingen grund til at vælge plastik knapper der skal kemisk efterbehandles og som ikke harmonere med vores værdier i forhold til vores produkter og produktion.

Fordele:
 • 100% naturligt materiale der ikke udvinder nogen kemikalier ved efterbehandling
 • Samme egenskaber som plastik


Hangtags & Labels

Sugar cane er sukkerrør. Sukkerrør er gennem de seneste årtier i højere grad blevet et produkt som der bruges til at lave papir af. Dette er til trods for at man allerede i 1937 opdagede, at man kunne anvende biproduktet bagasse fra sukkerrør til at lave papir. Metoden til at lave sukkerrør om til papir ligner på mange måde den samme metode som når der skal laves rigtigt papir.

Metoden er følgende:

Når et sukkerrør bliver knust til små fibre kaldes det for bagasse. Bagasse er den del af sukkerrøret der er tilbage efter sukkerrøret er blevet drænet for sukker. Efterfølgende bliver det lavet til en pulvermasse der bliver kørt gennem nogle rensningsanlæg for at rense pulveret for sten og skidt. Herefter bliver pulveret kogt i en stor metalbeholder. Dernæst skal pulveret igennem en blegningsproces for at skifte farve fra brun til hvid. Herefter bliver det kørt gennem maskiner for at gøre pulveret til helt fint og tyndt papir. Ved at anvende et biprodukt fra sukkerør, er det både billigere fremfor at skulle anvende træ til at lave pulver til papir og desuden mindsker det også antallet af træer der skal fældes for at lave papir. På den måde er ELSK med til at mindske vores aftryk på problematikken omkring fældning af skove og træer til produktion af papir. Med ELSKs værdier i forhold til produkterne og produktion af disse hænger det godt sammen med også at bruge materialer til hangtags som mindsker vores aftryk på verden og miljøet.