VORES FILOSOFI

Bæredygtig mode?

Hos ELSK har vi en vision om at kunne inspirere forbrugere og andre virksomheder til at træffe de valg som er bedre for naturen og for miljøet. Vi er i en branche som er blandt de mest miljø-belastende. Det at producere tøj, kræver enorme ressourcer af planeten.

ELSK arbejder også med det begreb man kalder bæredygtig mode, men omvendt må vi også erkende, at vi har det svært med netop det ord.

Det vil altid belaste når man producere og forbruger.

Vi kan så forsøge at producere på måder som belaster miljøet så lidt som muligt – og det gør vi.

Men det er svært og det er en svær balance gang. At træffe de rigtige valg er kompliceret og det er sjældent sort/hvidt. Vi skal forsøge, vi skal udforske, vi skal afprøve grænser. Men vi skal i den proces også være klar til at lave fejl og indrømme de fejl vi laver.

Fremfor ordet bæredygtighed, foretrækker vi at bruge ordet ordentlighed. Vi føler i bund og grund at vi som mennesker og som virksomhed har et ansvar og en pligt. En pligt til at forvalte vores ressourcer og de mennesker vi omgiver os med ordentligt.

Vi føler også at vi har et ansvar for at give noget tilbage.

Det er den primære grund til at vi er med i organisationen 1% for the planet. Gennem 1% for the planet, forpligter vi os til minimum at donere 1% af vores omsætning til miljøbeskyttelse.

Det betyder at lige meget om vi tjener penge eller ej, så betaler vi altid det vi selv kalder vores jord-skat. Det er en af vores måder at give lidt tilbage til naturen på.

Det syntes vi er ordentlighed.

Når vi designer og producere, prøver vi at lave holdbare produkter og bruge materialer som Tencel, hamp, økologisk bomuld, Seacell og genanvendte materialer. Vi har en tæt dialog med vores producenter for at sikre en produktion som ikke belaster hvor det kan undgås og på at sikre de lever op til de krav vi stilller.

Det bedste man som forbruger kan gøre, er at købe færre produkter og købe bedre produkter. Produkter som holder og som du vil blive ved med at holde af.

Støt de virksomheder du føler du kan stå inde for, og de virksomheder du gerne vil have eksistere i morgen. Det er komplekst. Det er svært at navigere i. Men fremfor at give op, handler det om at være nysgerrig, stille spørgsmål og stille krav. Hvis der er nogen vi virksomheder lytter til, så er det jer. Forbrugerne.


Vores indkøbsfilosofi

Vi prøver altid at gøre tingene så simpelt som muligt. Nogle gange er det bedste produkt og den bedste process ikke der hvor der ikke er mere at tilføje, men der hvor der ikke er mere at tage væk! Ja, det var dagens lommefilosofiske citat…Men baggrunden for det, er at tøjproduktion og specielt når vi snakker bæredygtig mode er komplekst og et område hvor det er svært at gøre det sort eller hvidt. Derfor er første skridt for os det mest simple: At arbejde med samarbejdspartnere vi kan stole på. Mennesker som deler vores værdier og som er eksperter på deres respektive områder. Vi kan ikke vide alt – derfor skal vi arbejde sammen med specialister. Vi har langvarige samarbejder med vores leverandører og ud over at certificeringerne skal være på plads, skal vi kunne stole på dem og vide at de vil både os og planeten det bedste. Faktisk er det mere vigtigt end alle certificeringerne. Vi er stolte over vores samarbejdspartnere og stolte over den forskel vi kan gøre hos dem. Ud over at skabe arbejdspladser hos dem, har vi også et ansvar for hele tiden at prøve at skubbe dem i en bedre retning og konstant hæve standarden for både deres kvalitet i produktionen, men også deres miljømæssige aftryk.